Inloggen
voeg je column toe

Columns

Dekselse, drommelse Derksen

Hij moet meerdere malen per nacht uit bed, om te plassen. Daarbij heeft hij, afdalend van de donkere vliering naar de eerste etage van zijn Drentse boerderij, een rot-smak gemaakt. Heren van zekere leeftijd en met dezelfde prostaatcomplicaties leefden mee. Het gehucht Grolloo (ten zuidoosten van Assen) werd overspoeld met bloemstukken, ondersteken en zaklantaarns. Het kantoortje van de plaatselijke vereniging voor vreemdelingenverkeer merkt de belangstelling voor haar bezienswaardigheid: ‘drommelse Johan kwam hier ten val’ is tot sportmonument-van-de-eeuw uitgeroepen. Gelegenheids-, en ramptoeristen stromen toe en rijden zich klem op de smalle binnenwegen in het land van Bartje.

Vergelijkbare commoties rond een enkel non-personage zijn alleen mogelijk in Nederland. Voor degenen die niet bekend zijn met ‘het verschijnsel-Derksen’, je verafschuwt de hofnar van Koning Voetbal of je drukt de populistische snorreman aan de borst. Ja, ik behoor tot de tweede categorie. Er zijn maan- & vrijdagen geweest dat ik me ’s morgens al op het Veronica-programma verheugde. Derksen gelooft zelf dat hij werkelijk een cult-figuur kan worden. Hij schuwt de meest platvloerse grappen niet en kan verrassen met politiek geladen uitspraken: ‘sinds dat geneuk van Pechtold, nota bene in Assen, ben ik geen aanhanger van D66 meer’. Er werd een onderbroekenlijn ontwikkeld, die prijst hij aan, met ‘open doel’-humor. Tezelfdertijd draagt hij opvallend-chique stropdassen.

De volgers van Veronica-Inside houden de adem in: keert de dekselse Johan vrijdag terug, in het mannenbroederspanel? De plaksnor van Valentijn Driessen, chef-voetbal van De Telegraaf, redt het niet tegen de enige echte Johan. Het hoofd make-up van het Hilversumse mediapark zal de gehavende Derksen op moeten kalefateren...

Heer Derksen lijkt mij een eigenwijs man. Het is de vraag of hij zich, vanaf nu, goed voorbereid op nachtelijke aandrang, te rusten begeeft. Generatiegenoten hebben hem stallantaarns aangeboden. Ik was niet de enige die daaraan had gedacht.

Schrijver: Ton Mantoua, 10 apr. 2019


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4,5 met 2 stemmen 436Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)