Inloggen
voeg je column toe

Columns

Promovendus Ad van Liempt

Buitenhof-interviewer Jort Kelder heeft, aan het eind van zijn zondagse vraaggesprekken, altijd een snedige slotopmerking paraat. Een journalistentechniekje, het midden houdend tussen een ondeugende provocatie en een iets-onder-de-gordel-plaagstoot. Om zijn behoedzame gesprekspartner toch nog uit de tent te lokken en om af te kunnen ronden. Een schalkse blik, die heeft onze Larry King zeker. De verbale behendigheid om de tafelgenoot tot een confidentie te verleiden, die heeft hij ook. Volgens mij oefent Kelder thuis voor de spiegel. Voorbereiding kenmerkt de alerte, professionele vragensteller, tenslotte.

Ik zag dat Ad van Liempt, de Koninkrijk-professor Lou de Jong van deze tijd, bij het programma Buitenhof te gast was. Om persoonlijke redenen keek ik met extra aandacht, want ik herinner me Van Liempt nog als tafeltennisser bij TTV Wilskracht uit Utrecht. Ad werd, halverwege de jaren zestig, gerekend tot een der snelst opstomende jeugdtalenten en was in 1964 nationaal scholieren- en juniorenkampioen.

Terwijl op de achtergrond, als een statige mega-zwaan, de cruise-gigant ‘Silhouette’ over Het IJ naar haar aanlegsteiger werd geleid, zag ik Ad’s irritatie toenemen omdat zijn promotie-onderzoek naar Westerbork-commandant Albert Gemmeker al zwaar is bekritiseerd. Met verontwaardiging: ‘nee, daar reageer ik niet op’. Over Gemmeker: ‘hij speelde de gentleman-kampcommandant, maar zijn opvattingen over tucht waren zelfs naar Duitse maatstaven extreem’.

Zodra Jort Kelder zijn papieren ordent en zich schrap zet voor zijn afsluiter, weet je dat de interviewtijd is verstreken: ‘meneer Van Liempt, u kijkt terug op vele successen; u was chef ‘Studio Sport’, u was hoofdredacteur van ‘Nova’, u maakte ‘Andere Tijden’, u schreef kastenvol boeken, wanneer stopt u?’ Dat vond hij evenmin een prettige vraag: ‘ik bereid me voor op een boek over het jaar 1945. En stoppen, nee, ik ben nog jong’. Zo kende ik Ad weer, een eenvoudig Utrechts pingpong-jochie blijft fris van geest.

Schrijver: Ton Mantoua, 6 mei 2019


Geplaatst in de categorie: actualiteit

5.0 met 1 stemmen 120Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)