Inloggen
voeg je column toe

Columns

Meat the Victims

Twee kleine bekentenissen. 1. Ik hou van vlees. 2. Ik ben niet van plan om in de toekomst te stoppen met het eten van vlees. Heel simpel: Ik vind het veel te lekker. Op dit moment houden meer dan 100 dierenactivisten een varkensboerderij in Boxtel bezet. Om de misstanden in de bio-industrie aan de kaak te stellen. Ik vind het een sympathiek doel, maar denk tegelijkertijd compleet kansloze actie. Niet doen, heeft averechts effect. Leg ik even uit.

Er zijn veel misstanden in de bio-industrie. Gruwelijke verhalen over zieke kalfjes die slecht worden behandeld tot ze dood neervallen en slimme varkens die zich de hele dag kapot vervelen in een betonnen bak. Het woord plofkip; dan denk ik niet aan iets gezonds.

Dus een goed idee om misstanden over dieren op megaboerderijen te benoemen en er iets aan te doen. Maar een bezetting van actiegroep Meat the Victims (wel een goed gekozen naam moet ik zeggen!) heeft totaal geen nut. Een woordvoerder van de boeren gaf in tien seconden tijd perfect aan waarom de actie van Meat the Victims geen schijn van kans heeft.

De actievoerders willen dat mensen helemaal geen vlees meer eten en ook stoppen met het dragen van leren kleding en schoenen. En daarmee is de afstand tussen veehouders en de actievoerders die tussen Julian Assange en de Amerikaanse regering. Of die tussen Louis van Gaal en de media. Of tussen de broertjes Liam en Noel Gallagher van de band Oasis. Onoverbrugbaar.

Veehouders hebben een bedrijf. Pak hun dieren af en je pakt ze hun inkomen af. Maak als actiegroep in eerste instantie een onderscheid. De boerderijen waar het echt fout gaat, en de inspectie moet ingrijpen, mag je aanpakken van mij. Wel vreedzaam graag. Veel succes!
Maar met deze actie vormen boeren juist een verenigd front. Ik vind mijn buurman soms irritant met zijn harde muziek. Maar bezet onterecht zijn woning en ik heb sympathie voor de beste man.

Ik eet alleen nog biologische kip. En daar ben ik bereid iets meer voor te betalen. Maar ik erken dat iedereen zoveel plofkip mag eten als ze willen. Het is niet verboden. Ik eet ook regelmatig vlees waarvan ik het sterke vermoeden heb dat het arme dier geen topleven heeft gehad. Neem me dat aub niet te kwalijk. Ik ben ook maar een mens. Ik denk weleens aan mijn eigen geld.

Neem het boeren niet kwalijk als ze zich keurig houden aan de regels, maar jij vindt dat de bestaande dierenwelzijn regels niet goed genoeg zijn. Dan moet je het torentje van Rutte bezetten en niet een boerderij in Boxtel.

Schrijver: Bas Oosterlaken
14 mei 2019


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.3 met 3 stemmen 53Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Bjarne Gosse
Datum:
16 mei 2019
Op de site van animal rights is meer te lezen over het verleden van de Brabantse varkenshouder. Hij heeft zich meerdere malen niet aan de wetgeving gehouden.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)