Inloggen
voeg je column toe

Columns

Duistere duiten

Honderdvijftig biljonairs domineren de wereld. De een nog schaamtelozer dan de ander. Scrupules? Nooit van gehoord. Last van slecht geweten of slapeloze nacht? Ik weet niet waar u het over heeft. Misbruik van macht? Ik begrijp u niet. Er is een paspoortloze mogendheid in opkomst, moneyland. U en ik merken er weinig van, maar extra-bewaakte scheepswerven voor superjachten, security-gorilla’s en verkopers van privé-helikopters des te meer. Hoeveel kost het, just tell me your price.

Je hoort schokkende vergelijkingen, over een paar buitensporige gluiperds die meer bezitten dan de totale wereldbevolking. Niet in hun oligarchische nekvel te vatten, niet strafrechtelijk te vervolgen, zich onttrekkend aan sancties, niet te plukken, hun schouders ophalend voor boetes van miljoenen dollars. In no-time is een kliek ontstaan van mensen die zelfverrijking gewoon vinden en ieder zicht op de werkelijkheid kwijt zijn. ‘Een ziekelijke zucht om te stelen en om alleen zichzelf te bevoordelen’ noemde Oliver Bullough het, in ‘Moneyland’.

De tendens komt in weggefrommelde schijngestalten voor. ING Nederland is zeer suspect geworden, op Deutsche Bank zijn verdenkingen gevallen, de nationale bank van Denemarken sluit twijfelachtige deals. In Estland, op Malta, in Moldavië, in Oezbekistan, overal maken money-cowboys zich schuldig aan het grijpen van duistere duiten, inclusief daaraan verbonden pronkgedrag. Bullough had een keer gebruik gemaakt van een tv-grootbeeld-toilet in een Oezbeeks jachtslot...

Een VIP-aflevering van de reality-televisieserie ‘Yes To The Dress’ werd genoemd. Onder de shoppende dames was een arrogant-losgeslagen dochter van een ‘zakenman’ uit Angola. De personeelsleden van Kleinfeld Bridal Manhattan hebben de instructie om vooraf te vragen naar het beschikbare budget. De Afrikaanse jongedame reageerde op ontwerper Randy Fenoli (een kruisbestuiving van Gerard Joling, Albert Verlinde, Jeroen Snel en Frits Sissing) alsof ze beledigd werd. Bullough: ‘ze bestelde voor 250.000 dollar aan bruidsmode, daar had ik graag nader onderzoek naar ingesteld’.

Schrijver: Ton Mantoua, 15 mei. 2019


Geplaatst in de categorie: actualiteit

5,0 met 2 stemmen 95Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Karel Jong
Datum:
16 mei. 2019
Mooie column, scherp genoteerd, met droevige inhoud.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)