Inloggen
voeg je column toe

Columns

Geen bal op de TV...

Deze week overleed mevrouw Doris Kappelhoff, nazaat van emigranten uit Delfzijl, also-known-as Doris Day. Bijzonder is dat ze zowel topfilmster als topzangeres was. Icoon van de twintigste eeuw, hoorde ik het Engelse parlement zeggen. In ‘Pillow Talk’ vormde ze ooit (1959) een droompaar met Rock Hudson. Het was sensationeel omdat DD, toen al 35, speciaal werd omgecast van ideale all-American schoondochter tot sexy-glamourgirl. De scène waarin Doris en Rock, vanuit eigen slaapkamers, zwoel met elkaar telefoneren was voor die tijd behoorlijk gewaagd: ‘I’m too weak to resist...’.

‘Pillow Talk’ behoort tot een der zeldzame films die door Library of Congress voor altijd is geconserveerd en opgenomen in de nationale archieven. Een paar maanden voor het overlijden van Rock Hudson (oktober 1985), trad DD nog eenmaal in de openbaarheid. Dat vond plaats bij een door de showbizz-pers belegde ontmoeting van DD met haar oud-tegenspeler, de door het HIV-virus geteisterde Hudson.

Een Nederlandse vrouw ging in 1997 op zoek naar DD, toen al ver in de zeventig. Ze wilde de beroemdheid graag eens ontmoeten. Ze wist haar adres, in de Californische villawijk Carmel Valley, en was verbaasd dat ze gewoon kon afspreken in een nabij wegrestaurant: ‘ik zat te wachten, keek naar buiten en zag een vrouw van de fiets stappen. Ik herkende haar niet, ze droeg shorts en een grote zonnepet. Ze was vriendelijk, maar zakelijk-kortaf, typisch-Amerikaans. Na hooguit tien minuten stond ze op, gaf me een hand en dat was alles’.

Op de radio hoorde ik een dezer dagen dat toepasselijke Doe Maar-liedje: ‘Er is geen bal op de TV, alleen een film met Doris Day’. Ik heb toch nog maar ‘n DD-cd gedraaid, met Everybody Loves A Lover, A Guy Is A Guy, Tea For Two, Secret Love, Whatever Will Be, Move Over Darling.

Schrijver: Ton Mantoua, 17 mei 2019


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.5 met 2 stemmen 98Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
17 mei 2019
Doe mij maar BB.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)