Inloggen
voeg je column toe

Columns

Een onmogelijke keuze

U mag aanstaande donderdag korrels aan het griezelige zangzaad van Europa toevoegen. Misschien voelt u zich deze europarlementaire week buitengewoon europositivo. Zou zomaar kunnen. Hopelijk schijnt de zon uitbundig en begeeft u zich welgemoed naar de hokken. U woont niet in Caribisch gebied, dus u maakt geen gebruik van ‘een openbaar lichaam’. Waarschijnlijk spookt de persiflage van Frans Timmermans niet meer door uw hoofd en bent u alle exit-gehannes voor een ogenblik vergeten.

Best mogelijk dat veel mensen hun protestrode schrijfgerei meenemen om ‘afschaffen-die-rotzooi!’ neer te kunnen pennen. Geef ze eens ongelijk, ze handelen uit machteloze woede jegens eurocraten, eurofascisten, euronihilisten, brusselmannen en brusselvrouwen. Want wie met euro-pek omgaat, wordt met euro-pek besmet. Eindeloos is de rij namen van zichzelf bevoorrechtenden en bevoordelenden. Dat komt omdat in de meeste buitenlanden anders gedacht wordt over macht. Kleptokratie, omkoping, invloed, nepotisme, geprivilegeer, het is daar aan de orde van de dag.
Er bestaat een Brits gezegde: ‘there’s no such thing as a free lunch’. Vroeger kon geen diplomaat geloven dat doctor Willem Drees Senior op dat niveau een boterham Haagse ‘schuif’-worst at. En ook ten tijde van Wim Kok gold nog het motto: schraalhans is hier keukenmeester.

Nergens zoveel ‘wining and dining’ als in Brusselse restaurants, dag in dag uit, het hele jaar. Niemand blijft in de driehoek met Luxemburg en Straatsburg vrij van euro-smetten. Aangespoord door grootscheepse maandelijkse verplaatsingen tussen deze steden, neemt men het niet zo nauw met dagvergoedingen, fictieve uitgaven, niet-bestaande hotelrekeningen, aanwezigheidshonoraria en representatiekosten.

Indertijd was er telkens iets niet in de haak met de beruchte CDA-mevrouw Hanja Maij en haar twee medeplichtige dochters (‘het zijn drie sekreten’). Nu kijken we met een vergrootglas naar de integriteit van Eickhout, Eppink, Verhofstadt, In ’t Veld, Van Baalen.
Er wacht u een onmogelijke last-minute ‘keuze’, komende week.

Schrijver: Ton Mantoua
20 mei 2019


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.0 met 1 stemmen 89Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Nemo
Datum:
22 mei 2019
...of geen (een heilzaam weermiddel tegen volksverachtende euro-manische wandelende pinautomaten)

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)