Inloggen
voeg je column toe

Columns

Schijndebat Rutte - Baudet

Thierry Baudet gaat vanavond in debat met onze minister-president Mark Rutte. Die Mark is al zolang onze premier, dat we bijna niet meer kunnen geloven, dat er ooit een ander voor hem in de plaats komt. Toch zit dat er heus wel aan te komen, nog even geduld, zou ik zo zeggen, want de VVD brokkelt meer en meer af, kijk alleen al wat ze op Justitie presteren met het ene na het andere ontslag. Nu vind ik die laatste man op die positie best integer en aimabel om te zien en had die wat mij betreft niet om een simpel opsomfoutje moeten aftaaien, maar dat schijnt chic te zijn in die politieke kringen. Natuurlijk stelt zo'n afzwaaien geen enkele mallemoer voor tegenwoordig, omdat die hoge heren moeiteloos in een ander topsalaris duikelen. Je zag de martelaar in kwestie dan ook uiterst vriendelijk glimlachen, toen hij zijn collega's in de Tweede Kamer braaf een groetende hand gaf. Niks geen tranen, niks geen hard gelag, hard gelach, dat wel.

Je kunt het ook als een dramatische opera bekijken of een komisch treurspel. Het scenario ligt altijd al vast en kun je gerust oersaai noemen. Achter de coulissen gebeurt het echte eieren eten. Wat wij bijna iedere dag op de beeldbuis te zien krijgen, is tot op de puntjes ingestudeerde theatertekst en -mimiek. Het is inderdaad slaapverwekkend, omdat dat ook hun intentie is, het volk slapende houden en vooral geen argwaan wekken. Daarom, en dat mag gezegd, is het hoogst welkom en vermakelijk dat er gedurfde rebellen en irriterende narren in die matte arena de boel op stelten zetten.

Pim Fortuyn was een geweldige onruststoker en hoogst intelligente/geniale, rijzende ster in het benauwde centrum van Den Haag, die ons veel kijkplezier had kunnen brengen en diepzinnige debatten, als die vervloekte killer en homohater Folkert er niet was geweest. De Nederlandse veiligheidsdiensten hadden zoiets moeten voorzien en voorkomen. Dat was stupide laksheid en kortzichtige naïviteit.
Daarna kregen we de naäper en klierpot met krasse uitspraken Geert Wilders, die inmiddels zijn wilde haren wel is verloren, maar nog graag even naar Italië vliegt om met zijn fascistoïde geestverwanten een denkbeeldig overwinningsfeestje te vieren. Mussolini glimlachte mee op een wolkje.

De nieuwste pias in de Tweede Kamer, de naar lavendel geurende pianist Thierry Baudet, moest verstek laten gaan, omdat hij naar een andere samenkomst van rechts-extremisten wilde gaan. Kieskeurigheid op niveau zeg maar. Het ene ego wil het andere ego natuurlijk niet voor de voeten lopen. Dat vreet teveel energie. Wilders speelt zijn rol tot hij erbij neervalt, maar het is allemaal tot vervelens aantoe en totaal pitloos. Hij heeft zijn onweersrol allang uitgespeeld, maar voor de vorm blijft hij nog wat nadonderen.

Nee, dan de flamboyant ogende dandy en deftige heer Thierry Baudet, die staat als het ware nog steeds in de startblokken en glanst nu al van een vermeende overwinning. Wat het volk pruimt, wil helemaal niets zeggen over de kwaliteit van een politicus. Dat zag/zie je bij veel ongelikte beren en overduidelijke tirannen. Baudet heeft filmpropaganda van Oostenrijkse neonazi's voor zijn partijpropaganda gebruikt. Hij was al als opruier ontmaskerd, maar hij laat steeds meer steken vallen, wat zijn wankele positie aantoont. Hij richt zijn gifpijlen inmiddels niet alleen meer op de vluchtelingen/asielzoekers/immigranten, maar net als in Amerika krijgen de vrouwen er opeens ook op een uiterst ouderwetse en achterlijke manier van langs. De seksueel-gefrustreerde macho's en de op macht beluste haantjes zien in het oprukkende, veelal universitair afgestudeerde vrouwvolk een nieuwe bedreiging van hun gezapige en op alle fronten egoïstisch profiterende territoria/alleenheerschappijen.
Het is überhaupt een schande dat anno 2019 er nog steeds walgelijke fake-leiders in de omloop zijn, die denken, dat ze ook maar iets over anderen mensen te zeggen hebben. In de kern deugen alle, politieke systemen niet. De tijd van adellijke landeigenaren en lijfeigenen is voorbij.

Vanavond kunnen we naar het duel tussen twee schijnbare aartsvijanden gaan kijken, want wat betreft de immigratieproblematiek denken zij precies hetzelfde, maar benoemen ze het alleen iets anders. Zowel de VVD als FvD willen dat de grenzen aangescherpt worden, Thierry uit zich alleen wat extremer, maar Mark is het in zijn hart volkomen met hem eens, wat ik je brom. Van Mark mogen sommigen ook gewoon oprotten. Geert zal wel raar staan te kijken, wanneer de vervaarlijke gunmen Thierry en Mark om 'zijn' hete agendapunten de degens kruisen. Als het nou om een echt duel met echte, geladen revolvers zou gaan, dan kan ik me nog een zekere spanning voorstellen, maar iedereen weet wel dat zo'n televisieshow zich aan een keurig draaiboek houdt en dat het orale handgemeen nauwelijks de moeite van het uitzenden waard is. Diep in zijn hart is Mark net zo anti-Europa als Thierry als het op chauvinistische motieven aankomt. Let maar eens goed op vanavond, want in wezen zijn zij elkanders bloedbroeders, die daar zo met ingestudeerd vuur tegen elkaar staan te bekken. In wezen bazelen ze om voortschrijdende energieën, die met geen enkele, politieke insteek tegen te houden of te veranderen zijn. Het is allemaal de schijn van op hol geslagen, aan controledwang lijdende hoogdravendheid.

Schrijver: Joanan Rutgers
22 mei 2019


Geplaatst in de categorie: politiek

3.7 met 3 stemmen 74Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)