Inloggen
voeg je column toe

Columns

Circulaire emigratie...

Een staatssecretaris die struikelt over kwaadgezinden op asielcentra. Voor aanvang van ‘het debat’ gooide heer Harbers de handdoek al in de ring. Hij had zich lelijk verslikt in een verhullende top-10 van wetenschappelijke staafdiagrammen. Minstens twaalf politiek-assistenten hadden de gecamoufleerde AZC-misdaadcijfers al geamendeerd omdat je op voorhand weet dat je daarmee vraagt om ‘stront aan de knikker’. Want hoe gaat dat? Op het ministerie heerst permanente halsstarrigheid. Ochtendkrant De Telegraaf krijgt er lucht van, er raakt ergens een departementaal medewerker in paniek. De zielenpoot neemt genoegen met politiezondebokken, het begrip ‘asieltuig’ wordt klaargezet.

Het ministerie had gebalanceerd, op de marges van De Grote Volumefraude. En opeens liet ‘iedereen’ heer Harbers in de valkuil van zijn nieuwe methodiek tuimelen: ‘averechtsheid’ kan iemand in de Haagse politiek fataal worden. Het blijft mensenwerk en resultaten zijn vaak datgene wat niet beoogd werd. Twee keer overlinks, twee keer overrechts, een keer averechts, dat waren de breisteken waarover ik mijn moeder als jongetje hoorde praten. Ze breide de ene na de andere wintertrui voor mijn broer en mij en wij moesten de knotten wol op onze knuisten gereed houden. Op het ministerie hadden ze nog zo geprobeerd om de harde statistische waarheid verborgen te houden en in een mini-staaf onder te brengen. Theo Hiddema vatte het losjes samen: ‘dom-dom-dom, nu zittten we met de brokken, mevrouw de voorzitter...’

Een andere, steeds repeterende, kwestie betreft het minimale aantal AZC-raddraaiers dat daadwerkelijk wordt terug gebracht naar hun ‘veilige’ land van herkomst. Op iedere 1500 kansloze asylanten zouden dat er gemiddeld vijf zijn: een struikelblok voor een volgende staatssecretaris of minister, dat is zeker.

De oppositie toonde geen mededogen met dit VVD-multikultiekabinet. Hoezo, circulaire emigratie? Dit zou een EU-eufemisme voor opvang ‘on the spot’ zijn, zodat steeds meer landen in deze dossiers in de problemen komen.

Schrijver: Ton Mantoua
23 mei 2019


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.3 met 3 stemmen 99Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)