Inloggen
voeg je column toe

Columns

Groeten van Volkert

Reclasseringsdiensten krijgen regelmatig een ansichtkaart van Volkert van der Graaf. Groeten uit Andorra, groeten uit Bolivia, groeten uit Canada, groeten uit Denemarken, groeten uit Estland. Maar nergens willlen ze hem hebben. Een bijstandstrekker moet beschikbaar blijven voor de arbeidsmarkt, met een toeristenvisum kom je niet ver, hij kan geen retourticket betalen en Nederland als ontvluchtingsgebied, dat vertrouwt niemand bij instanties voor vluchtelingenzaken.

Terug naar Apeldoorn, dus maar weer. Overgeleverd aan paparazzi die Van der G zo graag willen spotten, alsof het een onbekend vliegtuigtype op Schiphol betreft. Minister Grapperhaus breekt zich nu het hoofd over die rare ‘meldingsplicht-constructie’. Een geroutineerde activitist als Volkert van der Graaf is onderhandelaar genoeg om zaken naar zijn hand te zetten. Een keer per jaar (ja, u leest het goed) fysiek melden en iedere acht weken een briefje sturen, met daarin de mededeling dat ‘alles’ goed met Volkertje gaat. En dat hij, zeer tot zijn spijt, een afwijzing heeft ontvangen van de asielbehandelaars in Andorra, Bolivia, Canada, Denemarken, Estland.

Dit versoepelingsakkefietje zal het koppel Grapperhaus & Dekker de kop niet kosten. Hoe graag de Partij voor de Vrijheid dat ook wenst. Ze hebben daar veel kritiek op de neo-flexibiliteit van de halfgare sectie Meldingsregelingen. Intussen lacht de moordenaar in zijn vuistje en pendelt hij, op zijn e-bike, tussen Harderwijk en Apeldoorn. Om privacy-redenen mag niet gezegd worden hoeveel Volkert-gevallen er in dit land ronddwalen. Vijf, hooguit, of honderden? Reclassering houdt van gemakkelijk-administratief.

Zelfs het gigantisch grote Canada reserveert geen afgelegen berengebied voor de heer Van der G. De Nederlander heeft zijn best gedaan, zo heeft hij het O.M. doen geloven. Van der G was bereid geweest om binnen de poolcirkel, in de desolate Northwest-Territories, een eenvoudig onderkomen in een eskimo-settlement te betrekken. Het ging niet door, geen Canadese container voor de Fortuyn-killer.

Schrijver: Ton Mantoua, 29 mei 2019


Geplaatst in de categorie: actualiteit

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 58Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)