Inloggen
voeg je column toe

Columns

Na het Duncan-succes

De eerste stappen op weg naar songcontest-2020 zijn alweer gezet. Arnhem, Den Bosch, Den Haag, Maastricht, Rotterdam, Zwolle, ze willen de liedjesgekte graag organiseren. Vooral na de Duncan-triomf. Jammer voor Lenny Kuhr, Getty Kaspers, Ruth Jacott, dat de Tel Aviv-zegen pas na zoveel jaar over ons is neergedaald. Wie neemt het nu op tegen de Amsterdam-lobby? Onderschat het niet, hoezeer het eurofestival de ultieme artististieke niksigheid volgend jaar moge beschamen, Netherlands-Douze-Points zal prominent in beeld verschijnen. Het kan positief voor ons boter-melk-kaas-imago uitpakken, het kan evengoed reputatieschade opleveren.

Gerard & Gordon als geëxalteerd presentatie-duo, drie EBU-avonden, urenlang? Kansloos, dat is smeken om roast-achtige ontsporingen. Marc-Marie & Paul? Riskant! Ook Umberto Tan en Cornald Maas werden als kandidaten genoemd. In het damessegment steekt Eva Jinek als mogelijke leading-lady met kop en schouders boven haar gezusters uit. Dionne Stax pleegt desnoods een moord om Eurovision twintig-twintig te doen. Of wat te denken van Antje & Romy Monteiro (moeder & dochter, met présence en internationale allure) of Margriet van der Linden of Sanne Wallis de Vries? Knotsgekke Emma Wortelboer? Met zo’n ongeleid projectiel roep je vraagtekens op, maar sommige mensen vonden het grappige neo-hysterie.

Een enkele insider herinnert het zich, Murphy’s Law sloeg het onbarmhartigst toe bij eurovisiesongfestival-1990. Sommigen wisten dat de geluidstechnici van de Joegoslavische Televisie en de locale Radio Televisie Zagreb op gespannen voet leefden en die antipathie was in alle uithoeken van de Konzertna Dvorana van de Kroatische hoofdstad voelbaar. Daar konden zelfs Helga Vlahovic en Oliver Mlakar die avond niets aan veranderen. Beide tv-grootheden waren bovendien erg nerveus en raakten verward in versprekingen, vooral tijdens de puntentelling, de gebruikelijke climax van de show.

Voordat het ‘Welcome to euro-contest from The Low Countries’ klinkt, zullen er nog heel wat bellenblazers, city-marketeers en producers aan te pas komen.

Schrijver: Ton Mantoua, 31 mei 2019


Geplaatst in de categorie: actualiteit

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 70Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)