Inloggen
voeg je column toe

tabblad: columns

< vorige | alles | volgende >

column (nr. 1832):

Een papzak

Bij de kassa van Concerto, muziekhemel aan de Utrechtsestraat in Amsterdam, liggen Aznavour-boeken opgestapeld. Over de beste zanger die ooit geleefd heeft, door tv-grootverdiener Matthijs van Nieuwkerk. Het bevat anekdotes die een paar jaar geleden in dagblad Het Parool hebben gestaan. Van Nieuwkerk blijkt een data-, weetjes- en ranglijstenfreak. Op welke dag nam Aznavour het duet ‘Everybody Loves Somebody’ met Dean Martin op? Welke tien best-of-the-best-cd’s neemt Matthijs mee naar een onbewoond eiland? Vijf Aznavour-liedjes over Parijs? Dat soort statistiek.

Welke beledigende opmerking over Aznavour kan Matthijs heel boos maken? Nou, als u laatdunkend zou zeggen: ‘Maar dat miezerige mannetje zong toch in het Frans?’ Alsof dat iemand tot een inferieure B- of C-artiest zou degraderen. Van Nieuwkerk is echter zo bang dat zijn Charles-monomanie ons verveelt dat hij mini-notities als column presenteert. Het is zelfs minder dan petit-histoire; voor iedere Parool-column over Aznavour gebruikte hij hooguit 320 woorden.

Hij bracht linguïstische trucs in stelling, het maakte niet uit waarover het ging, MvN wandelde over de Albert Cuyp-markt, door Parijs of Hilversum, hij fietste ergens, hij e-mailde met iemand, hij deed een boodschap, en hij vond altijd wel ‘n aanleiding om er een Aznavour-voorval aan vast te knopen. En nooit vergat hij het standaard-toevoegsel ‘de beste zanger die ooit geleefd heeft’, als zijn onvermijdelijke persoonlijke obsessie...

Toen Aznavour nog leefde, bleef Matthijs weg van live-concerten, bevreesd voor teleurstelling. Verdiep je je in zijn persoon, dan concluderen we: hij is ‘n bangerik, ‘n papzak, een moederskind. Voor geen goud doet hij mee aan ‘n roasting-show, vooral niet tegenover de vlijmscherpe Peter Pannekoek. Stond kleine Thijsje in de keuken naast zijn moeder naar ‘La Baraka’ te luisteren, dan maakte het hem intens-gelukkig als hij zag hoe mama Gerrie genoot van de wereldberoemde stem van de Armeense Fransman. Dan dansten ze.

Schrijver: Ton Mantoua
4 jun. 2019


Geplaatst in de categorie: muziek

4,0 met 1 stemmen 89Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)