Inloggen
voeg je column toe

Columns

Het deftige timbre van haar stem

In de Trouw van 4 juni 2019 staat een in memoriam van Isabel Baneke, getiteld 'Grappig, charmant en bescheiden'. Een rake typering, maar ik herinner me ook nog de nationale afkeer van haar, toen ze in 1990 haar huwelijk met Henk van der Molen inruilde voor een relatie en een later huwelijk met Berend Boudewijn. De roddelbladen stonden er destijds vol mee. Volgens velen kon ze ook een vlijmscherpe hartenbreekster zijn, een ongekende verleidster en een femme fatale pur sang.

Martine Catharina Maria Bijl is geboren op 19 maart 1948 in Amsterdam-Zuid. Haar vader was een dokter. Op haar 17-de begon haar zangcarrière. Op haar 19-de trouwde ze met de 27 en een half jaar oudere componist/tekstschrijver/cartoonist Henk van der Molen. De permanente carnavalsprins Willem Duys was hun koppelaar. Henk verliet zelfs zijn echtgenote voor haar. Henk's ouders waren de timmerman Hendrik van der Molen en Neeltje Johanna Hermana Scheffer. De vader-figuur Henk schreef liedjes en teksten voor haar, dus dat was mirakels handig en gevat van haar.

In de zomer van 1986 sliep ik een nacht naast een zeer geleerde priester, die vele talen kende en in diverse woestijnkloosters was geweest. Hij was het die mij voor het eerst op zijn Hebreews Jochanan noemde. Toen we door Harderwijk fietsten, zag ik een poster van Martine Bijl hangen, die daar 's avonds een optreden gaf. Ik wilde daar graag naartoe, maar de priester toonde ingehouden zijn afkeer. Daar ben ik haar dus misgelopen. Ik vond haar namelijk wel grappig en wijs tegelijkertijd.

In 1990 kwam er een gruwelijke kentering in het huwelijk van Martine en Henk. Martine begon een relatie met Berend Boudewijn van der Woude (De Bilt, 23 juni 1936), een schrijver/acteur/televisieregisseur en 16 jaar jonger dan Henk. Martine en Henk gingen uit elkaar en in 1992 hertrouwde Martine met Berend. Berend's vader was de Groningse schrijver/journalist Johan van der Woude en zijn moeder was de violiste Elise Smulders. Berend had eerder een relatie met de half-Joodse politica/feministe Hedy d'Ancona. Hij was bekend vanwege zijn Berend Boudewijn Show. Zo met dat markante, gebeeldhouwde hoofd van hem.

Isabel Baneke schreef over Martine's breuk met Henk: 'Die beslissing leidde tot een huwelijk dat tot haar dood zou duren, maar ook tot slechte ervaringen met de roddelpers, gebeurtenissen die Bijl nog verder van de schijnwerpers vandaan dreven.'. Volgens de roddelpers had Martine die arme Henk de dood in gedreven. Henk overleed op 14 juli 1992. Hij werd 71 jaar. Overigens net zo oud als Martine is geworden en dat is best frappant. Ze zullen elkaar vast al wel stevig omarmd hebben. En Albert Mol en Martine ook, allez zeg, wat waren die een heerlijk stel bij 'Wie van de drie?'! (-)

Schrijver: Joanan Rutgers, 6 jun. 2019


Geplaatst in de categorie: afscheid

4,0 met 1 stemmen 537Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)