Inloggen
voeg je column toe

Columns

Lieveling van velen

Jij hebt alles wat ik mooi vind, jij hebt gratie, charme, stijl, door jouw vele kwaliteiten, ging ik aardig voor de bijl. Stijl, bijl, schoolmeisje Bijl maakte furore en de kwaliteitsgevoelige Louis Neefs zette de bewerking van een Hugues Auffray-liedje op de plaat. De Vlaamse charmezanger Neefs (1937-1980) werd ten tjde van het debuut en de snelle opkomst van Martine Bijl al geprezen om zijn diepe, warme, rustige, weemoedige stem en zijn repertoirekeuze. Zijn ‘Jennifer Jennings’ is heel apart, zijn ‘Laat ons een bloem’ gaat over milieubeheer-avant-la-lettre, zijn ‘Mijn dorp in de Kempen’ verdrinkt in heimwee naar zijn geboortedorp Gierle. In ons land sloegen alleen zijn betoverende ‘Margrietje’ en zijn droevige ‘Annelies uit Sas van Gent’ aan: ‘een tweede Shirley MacLaine of Barbra Streisand, die lieve kleine meid zou gauw naar Amsterdam gaan’.

Ik was verdrietig toen ik het nieuws hoorde van het overlijden van Martine Bijl. Het journaal opende met: ‘Lieveling van velen’, maar Ik dacht meteen aan Louis Neefs. Het was, in 1979, uitzonderlijk dat een populaire Belg zo’n openhartige liefdesverklaring richtte aan een bekende Nederlandse vrouw. Want iedere man keek in die tijd verlekkerd & verliefd naar ‘La’ Bijl. Iedere vent was jaloers op gitarist Henk van der Molen, de geluksvogel die met haar trouwde. Charmant, veelzijdig, talentvol, het hooggewaardeerde succesprogramma ‘Wie van de drie?’ was haar op het lijf geschreven: een dame met komische koelheid, verpakt in traag en ietwat geaffecteerd taalgebruik, met meesterlijk sarcasme en met superieure timing.

Louis Neefs stond bekend als eigenzinnig. Op eerste kerstag 1980 sloeg het noodlot toe. Een verkeersongeluk kostte hem en zijn vrouw Liliane het leven. Een raar liedje, trouwens, dat ‘Oh, Martine’. Het begint rumba, salsa, samba, calypso-Mexicaans, Zuidamerikaans. En het eindigt bedaagd-levenswijs: ik viel altijd op brunettes, maar ik hou het nu op blond.

Schrijver: Ton Mantoua, 7 juni 2019


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.0 met 1 stemmen 88Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)