Inloggen
voeg je column toe

Columns

Anka’s kinderjuffrouw...

Een afwijking wil ik het niet noemen, maar ik volg het wel & wee van zanger Paul Anka met veel aandacht. Hij werd wereldberoemd met zijn liedje ‘Diana’. Thema: schooljongen verlangt naar liefkozingen van allereerste nanny. Inderdaad, de tekst bevindt zich ergens halverwege de hachelijke grens van onschuldige jeugdherinnering en erotische suggestie. Een onbekende oppasdame van middelbare leeftijd zou Paultje’s toon- en dichtkunstmuze zijn geweest (ze kan ook Louise of Patricia hebben geheten).

Een voltreffer was het zeker. Met uitzondering van ‘White Christmas’ door Bing Crosby, schopte ‘Diana’ het tot best verkochte plaat. Tot op heden is Anka bezig als arrangeur. Telkens als ik een van zijn Golden Hits-cd’s draai, twijfel ik over mijn Anka-favoriet. Ik zou makkelijk een persoonlijke Anka-topvijftig kunnen samenstellen, van Diana tot en met ‘Brought up in New York’ (zijn laatste notering in de U.S. Billboard Hot-Hundred). Mijn voorkeur verandert wel eens.

Lange tijd stal Anka’s ‘Crazy Love’ mijn hart. Verdienstelijke achtervolgers waren, indertijd, ‘Cinderella’ en ‘My Home Town’. Daarna herontdekte ik ‘Love Me Warm And Tender’ als mijn ultimo amore. In een bedroefde bui stort ik mij graag in de vertroosting van ‘Time To Cry’. En dan heb je de ritmiek van ‘Dance On Little Girl’, het hartstochtelijke ‘You Are My Destiny’, het verpletterende ‘Every Night’, het eenvoudige ‘Kissing On The Phone’, de bossanova-bedwelming van ‘Eso Beso’, het melodramatische ‘Goodnight’, de losgeslagenheid van ‘Remember Diana’, de mooie constructie van ‘Listen To Your Heart’.

Met zijn trouwe assistent Randy Kerber schaaft Paul aan trouvailles, zoals zijn cd ‘Rock Swings’. Op het meest recente verzamelalbum Classic Anka-Songs staat een bijzondere opname met Sammy Davis. Dat moet een oude ‘take’ zijn, want Sammy overleed in mei 1990. Op meesterlijke wijze zingen beide heren ‘Not Anyone’, geholpen door een geïnspireerd orkest. Zo behoort een duet te klinken.


Zie ook: https://www.youtube.com/watch?v=wPw5WiABUOA

Schrijver: Ton Mantoua
10 juni 2019


Geplaatst in de categorie: muziek

4.0 met 1 stemmen 104Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Nemo
Datum:
15 juni 2019
Mooie typering voor Braziliaanse zwoelte: bossanova-bedwelming. Hopelijk zijn Anka's mastertapes uit de vlammen gered...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)