Inloggen
voeg je column toe

Columns

Op eigen verzoek

Naar aanleiding van de mogelijke sluiting van de beruchte gerechtelijke inrichting in Den Dolder werd een beschaafde dame geïnterviewd. Ze beantwoordde aan mijn beeld van iemand die spreekt namens de belangenbehartigers van de nabijgelegen villawijk. Mevrouw praatte vrijuit, zonder poespas. Ze vertelde dat het zeker niet de eerste keer was geweest dat een O.E.V.-cliënt op zaternamiddag alsnog met weekendverlof naar buiten wordt gestuurd. Pardon? Ja, dat zijn mensen die zich ‘Op Eigen Verzoek’ voor hoogste-urgentie-behandeling hebben aangemeld.

De regeling behelst, zo zei de dame, dat de directeur van de justitiële kliniek het terstond bij de gemeente meldt als een verlofganger niet tijdig terugkeert. Soms wordt adequaat gereageerd, soms komen opsporingsdiensten in actie, doet de burgemeester wat hij moet doen: Hermandad-dienaren instrueren en aansturen. In het geval van psychopaat M was het protocol tot in detail nagevolgd. Maar ja, het ging ditmaal om een loslopende O.E.V.-meneer met speciale privileges...

We verzuipen in voorschriften. Zelfs taxichauffeurs branden er hun vingers niet meer aan. En niet ieder familielid, niet iedere vriend(in) of kennis komt de verlofganger ophalen en onderdak bieden. Gevolg: de directe omgeving van de instelling gaat gebukt onder overlast en onveiligheid, voelt zich beperkt in bewegingsvrijheid, vertrouwt het niet, denkt dat er misschien een ontsnapping gaande is. Ook bij een incident zijn moord of doodslag niet ver weg. Bezorgde omwonenden zien onbekenden die doelloos bij garages zwerven. Voortvluchtig of op vrije voeten, met toestemming?

Mevrouw zei dat ze vijftien jaar voorzitster is van de buurtvereniging. Ze weet waarover ze het heeft. ‘Op Eigen Verzoek’-plaatsingen zijn doorgestoken kaart, met terugwerkende kracht gehandjeklapt na consultering van een slimme advocaat. Uitvoerders struikelen vervolgens over de regelingen. En wat nu? Zelden zag ik zoveel stelligheid bij een woordvoerster: ‘Sluiten, die slappe hap, de oorzaak van alle ellende schuilt in het bureaucratisch defect’.

Schrijver: Ton Mantoua
12 jun. 2019


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3,7 met 3 stemmen 81Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)