Inloggen
voeg je column toe

Columns

Broekers wil een grote klus

Stoere taal, de honderdvijftig Tweede Kamerleden vertegenwoordigen het Nederlandse volk. Met z’n allen controleren ze het kabinet en de departementen. Waterdicht geregeld, zou je denken.
Maar nu, bij het naderen van het zomerreces, zien we een opmerkelijke opkuisbeurt. Besmettelijke onrust heeft zich onder de kamerbankjes verspreid: wegwezen hier. Veel Haagse kringen kondigden opeens hun vertrek aan. Politici van divers pluimage, hele en halve machiavelli-imitaties, ze heroverwegen hun positie.

Dat is niet alles, men betwijfelt of deze regering de kerst haalt. De Rutte-magie raakt uitgewerkt. Vooral bij Defensie en Buitenlandse Zaken tikken tijdbommen. Grote delen van documenten worden daar zwartgelakt en uiteindekijk weten de ambtenaren niet meer wat ze onleesbaar hebben gemaakt.

Dieptepunt, afgelopen parlementaire week, was het warrige aantreden van staatssecretaris Broekers. Want er zat iets helemaal fout met de verwijdering van uitgeprocedeerden. Die procedure blijkt een lachertje. Uiterlijk onbewogen holde mevrouw van ‘algemeen overleg’ via ‘meeting-the-press’ naar ‘nadere toelichting’. Zo’n antiquarische senaatsgrootmoeder als Broekers zou beter moeten weten. Ze is 72 en ze wil zo graag nog eens een grote klus klaren. Welnu, ze stamelde onophoudelijk dat ze het uitwijzingsbeleid voor asylanten nauwkeurig gaat onderzoeken en dat ze de Tweede Kamer na het zomerreces een uitgebreide brief over deze zaak zal doen toekomen...

Mevrouw bleek zelfs niet te weten wat liaison-officers doen en evenmin was het haar duidelijk waarom AIVD, IND en BuZa er niet in slagen om zich te ontdoen van ‘vluchtelingen’ uit Albanië en Algerije: ‘ik kan het u beloven, ik ga het bestuderen’. Insiders weten het allang, meermaals uitgewezen personen verdwijnen uit het zicht. Landen van herkomst verlenen geen medewerking of reageren niet. Er is geen enkele maatregel die zoden aan de dijk zet.

Misschien maakt het weinig verschil, zo’n zomerse re-shuffle. Zolang rekenmeester Pieter Omtzigt maar op onze centen past.

Schrijver: Ton Mantoua, 23 juni 2019


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.0 met 4 stemmen 118Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Marja Raadt
Datum:
23 juni 2019
Gun de nieuwe staatssecretaris even de tijd: toch vanzelfsprekend dat zij zich op deze voor haar nieuwe en lastige post moet inwerken?
Naam:
Karel Jong
Datum:
23 juni 2019
Actueel, scherp, leebaar en bondig genoteerd. Ik blijf liefhebber van dit type columns van de dag. Al is mij al een poosje duidelijk, dat in deze rubriek alle onderwerpen mogelijk zijn. Dus ook, ik verzin maar wat, het zindelijk maken van een jong katje. Hoewel ik dit soort beschouwingen eerder in een ander tabblad zou plaatsen. Maar daar wordt anders over gedacht, las ik vaker.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)