Inloggen
voeg je column toe

Columns

Goddelijk zee-zilver

IJssalon Van der Linde! Iedere ras-Amsterdammer en iedere reguliere Amsterdambezoeker kent het adres: een smal pand aan de Nieuwendijk, schuin tegenover de Hema. Er wordt gezegd, dagelijks vanaf elf uur koopt men hier het heerlijkste ijs. Eerst een kleine confidentie, mijn guilty-pleasure, bij de onvolprezen Van der Linde, dat zijn hun mergpijpjes. Ik kocht er vijf, terwijl alle andere klanten zich verdrongen bij het vers gedraaide echte bakkers-ijs, volgens huisrecept gevuld met slagroom.

Hittegolven hebben op mijn smaakpapillen altijd een averechtse invloed gehad. Het grootste deel van het jaar gaat voorbij zonder er extreem naar te verlangen, maar onder tropische weersomstandigheden krijg ik vreselijke trek in gekoelde appelsap, opgerolde haring (met specerijen, in azijn) en de enige echte Calvé-pindakaas. Dat komt goed uit, want ik verneem net dat we ‘De Week van de Hollandse Nieuwe’ beleven en dat lichtdroge Bandit-appelcider populair is bij zich vermakende jongeren.

Ik heb ‘iets’ met haring, van jongsaf. Het moet indruk hebben gemaakt, toen ik ooit het gezegde hoorde ‘maatjes in het land, dokters aan de kant’. Mijn ouders begrepen er niets van, elke keer als ik mocht kiezen tussen een ijsje en ‘een harinkie’. Welk kind versmaadt de zomertractatie? Er wachtte wel eens een ijskar van Sierkan of de Vereenigde Amsterdamsche Melkinrichting op klandizie, maar nee, ik wilde beslist met mijn vader naar de hoek van de Wibautstraat waar een visstalletje stond. Augurk, azijn, komkommer, Kesbeke-uien en goddelijk zee-zilver, het trok mij als een magneet.

Tijdens de huidige hittegolf prijzen visverkopers zich dus extra gelukkig. In combinatie met kratten bier is een schaal Hollandse Nieuwe het perfecte voedsel om deze week door te komen. Ook de visrestaurants beleven gouden tijden, in de wetenschap dat hun menu drie keer moet zwemmen, in zeewater, in olijfolie en in witte wijn. Vederlichte gekoelde witte wijn.

Schrijver: Ton Mantoua
26 jun. 2019


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4,0 met 1 stemmen 136Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)