Inloggen
voeg je column toe

Columns

HET BESEF

Ooit heeft Mart Smeets die krankzinnige vraag gesteld. Ik meen dat het aan Gerrie Knetemann was, die het na een zwaar ongeluk lukte om later in het jaar, na een lange revalidatie, weer eens fraaie overwinning te behalen.
‘Besef je wel wat je heb gedaan, Gerrie,’ vroeg de almachtige Smeets. En vanaf dat moment wordt die idiote vraag iedere keer weer gesteld aan een sporter, die een uitzonderlijke prestatie levert.

Helaas het was gisteravond weer eens de smet op een slechte maar wel bloedstollend spannende wedstrijd van onze Oranje Leeuwinnen. Na afloop van deze historische prestatie – het behalen van de finale tegen Amerika – kwam die onnozele vraag weer naar boven.
Iedere voetbalster kreeg die sullige vraag weer voorgelegd: ‘Besef je wel wat je hebt gepresteerd?’
Het lijkt er op of ze verplicht zijn die vraag te stellen, de nalatenschap van die dominante zelfingenomen meneer Smeets, die ondanks dat, wel heel aardige sportboekjes heeft geschreven, dat moet ik hem nageven.

Die meiden aan wie die vraag wordt gesteld, zijn toch niet gek. Natuurlijk snappen die best wel dat ze zojuist met de hakken over de sloot hebben gewonnen. Ze zijn toch niet debiel of zo. Eentje, hoorde ik, studeert zelfs rechten en er zullen vast nog enkele van die pientere dames in het team zitten, ondanks dat het geen studentikoze hockeysters zijn. Sara Wiegman vermoedde dat ze het over zes maanden pas echt zou beseffen. De interviewer corrigeerde haar, want ja zondag is immers de finale. Ze bond snel in.

Wanneer zegt er nou eens een van de sporters, ook al is het er maar eentje: ‘Natuurlijk besef ik het wel, ik was er toch zelf bij, jij hebt het toch ook gezien?’
‘Ja, maar,’ zal de interviewer zeggen, ‘besef je het ook werkelijk echt?’
Ik blijf hopen dat ze dan live op tv zal zeggen: ‘Ach man, wat zit je nou weer dom te lullen.’ En dan zegt: ‘In dit soort domme vragen heb ik geen zin. Ik ben bekaf, heb een geweldige prestatie geleverd en dan kom je met zoiets onnozels op de proppen.’ En dan opstaan en gewoon weglopen.

Wees gerust: het zal niet gebeuren. Het hoort bij het spel, dat de sporter moet zeggen het nog niet te beseffen. Het standaard antwoord luidt dan ook: Ik besef het niet of heel gewaagd 'het dringt nog niet helemaal tot me door'.

Zondagavond zal het weer zo zijn. ‘Besef je wat voor kans jullie hebben laten liggen, zo’n kans om wereldkampioen te worden krijg je misschien nooit weer?’
Dat besef zal vermoedelijk iets sneller doordringen.

Maar mochten ze, wat onwaarschijnlijk lijkt, toch wereldkampioen worden, dan zullen ze het weer niet beseffen.
Ik besef dat het dan zo zal gaan, en ik besef dan terdege dat die Oranje Leeuwinnen dan een ontzettend grote prestatie hebben geleverd.
En dat zal zelfs bij mij eerst moeten bezinken voordat het echt tot me doordringt.
Meiden veel succes zondag!

Schrijver: catrinus
5 juli 2019


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.7 met 3 stemmen 138



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)