Inloggen
voeg je column toe

tabblad: columns

< vorige | alles | volgende >

column (nr. 1867):

Te Veel Ego

Vanmorgen even de herhaling van de Jinek-uitzending van gisteravond bekeken. Dit keer waren er meerdere onderwerpen die me interesseerden dus bijna ook nog helemaal uitgezien.
Het ‘belangrijkste’ onderwerp vond ik toch de analyses over die jongens van de FVD van Thierry en zijn ex-vriendje Otten. Dat wat ik in mijn column ‘Uitslag’ (nr. 1782) al ‘voorspelde’, dat ook Thierry zijn bananenschil wel zou tegenkomen komt nu dus al uit. Veel sneller dan gedacht gelukkig.

Het woordje ‘voorspelde’ heb ik bewust tussen haakjes gezet, omdat het niet een voorspelling is natuurlijk. Het gaat altijd zo met dat soort clubjes. Een enkele houdt het iets langer uit, omdat ze een duidelijk omschreven ideaal hebben en die zullen interne ruzies overleven. Voorbeeld hiervan is de PvdD, en de SP zou je misschien ook kunnen noemen.
Ook in de uitzending werd weer een opsomming gegeven van al die partijtjes die het niet hebben gered. Allemaal partijtjes die tot doel hadden het ego van een persoon te strelen. De LPF, Rita Verdonk met iets waar ik de naam al niet meer van weet. De diverse eenlingen die zich afsplitsten van een of andere partij en wegsmelten.

Eigenlijk zijn er maar weinig van dat soort partijtjes die het redden. Ik bedoel de partijtjes die op één persoon leunen. Een al iets oudere partij die dat toch al jaren volhoudt is D 66. D 66 was Hans van Mierlo en omdat ze later ook nog enkele goeie lijstaanvoerders hadden bestaan ze nog steeds. De sympathieke Jan Terlouw en Pechtold hebben het goed gedaan. Afwachten of Rob Jetten het redt.
De SP leunde helemaal op Marijnissen. Ook al is zijn dochter misschien wel goed, de afkalving van de partij zal ze niet kunnen keren. Beide partijen zullen waarschijnlijk wel blijven bestaan, maar zullen veel moeten inleveren.

De leiders van plotseling opkomende partijtjes, menen vermoedelijk dat ze een bepaald charisma hebben. Helaas zijn het meestal figuren met slechts een groot ego en ergo wordt het dus iedere keer weer niks.
Wat wel uit die hele gang van zaken kan worden geconcludeerd, lijkt me, is dat er een grote onvrede heerst over de huidige politieke gang van zaken. En dat wereldwijd. Het zou me niet verbazen dat het steeds vaker gaat gebeuren dat er partijtjes als paddenstoelen uit de grond schieten en na een kort leven verdwijnen. Steeds meer one-issue-partijen á la PvdD. Toch met een echt charismatisch leider kunnen ze zo maar weer tot iets groots uitgroeien. Maar dat er dingen gaan veranderen is duidelijk ook al gezien het huidige sociale media gebeuren.

Vermoedelijk zullen we over 15 à 20 jaar terugkijken op de afgelopen tijden en dan denken, ja dat was toch ook gek dat een partij op de linker of rechter zijde of in het midden al jouw persoonlijke ideeën op de maatschappij kon vertegenwoordigen - onmogelijk toch. Er blijven altijd inzichten van de partij (leiding), waar je het niet mee eens bent. Voor mij persoonlijk een reden om nooit lid te worden van een partij. Ik zou me kunnen voorstellen dat een regering in de toekomst uit meerdere partijtjes komt te bestaan, die allemaal op die manier hun issues gedaan of opgelost kunnen krijgen. Een somber vooruitzicht? Misschien juist niet.

Het allermooiste uit de uitzending vond ik het item over het vaccineren. Belachelijk wat die dames van een kinderdagverblijf naar hun hoofd geslingerd krijgen via de sociale media. De meest vreselijke ziektes.
Het echt leuke daaraan was de opmerking van Harrie Jekkers, die zei: weet je wat, mail ze gewoon terug en zeg: tegen die ziektes zijn we allemaal ingeënt.
Harrie Jekkers is back, de theaterdirecteuren en het publiek staan in de rij voor hem. Kom terug Harrie, we missen je.

Schrijver: catrinus
1 aug. 2019


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3,5 met 2 stemmen 71Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)