Inloggen
voeg je column toe

Columns

De baard, de vorst en Molière

Als 52-jarige heeft Willem-Alexander inmiddels van alles uitgeprobeerd. Als bierdrinkende jongeling knutselde hij al aan zijn wankele imago. Met hulp van een fysiotherapeut oefende hij op statig (maar toch ontspannen) wandelen, linten knippen en erewachten inspecteren. Dat kon je zien aan zijn ingestudeerde manier van ‘koninklijk uitstijgen’.

Hij had dan minstens een uur in de AA-hofauto gezeten en trok haastig colbert, gulp en stropdas recht. Vervolgens moet ook iemand in zijn hoedanigheid aan het werk. Dat betekent minzaam en op de automatische piloot een stuk of wat oranje-fans toezwaaien, op de camera’s en op Jeroen Snel letten, handen schudden, plaatselijke hotemetoten en paladijnen begroeten, pochet fatsoeneren, vorstenborst vooruit, onderkin verbergen.

Maar er bestaat geen ‘Hoe Hoort Het Eigenlijk’ voor moderne koningen. Wat moet je doen om niet teveel de indruk van de blote bil of de houten klaas te wekken? Het valt niet mee om de opvolger van Beatrix-de-perfectioniste te zijn. Terneuzen had de onverwachte primeur: WA toonde zijn ‘new look’, in de vorm van een baard. Volgens royalty-watchers op aandringen van dochters en echtgenote. Volgens anderen om meer gezag uit te stralen...

Wat is er in dolgedraaid Nederland gaande? We hebben een parlementaire democratie en vinden het nodig om dat met behulp van een feestelijke ‘dag van de democratie’ te benadrukken. En de koning, zijn gezinsleden en zijn adviseurs vinden het een goed idee om, door middel van mannelijke haardbegroeiing over kin en wangen, het zelfvertrouwen van onze hoogste gezagsdrager een stevige push-up te geven.

Wordt de verrassende ‘WA’19-look’ een blijvertje? Kan de WA-baard de benarde sector der barbiers nieuw leven inblazen?. Zit er, komende derde dinsdag, al een eerste WA-imitatie tussen de genodigden? Het was de Franse komedieschrijver Molière die opmerkte: ‘de wereldheerschappij is in handen van baarddragenden’. Weet de Rijksvoorlichtingsdienst dat?

Schrijver: Ton Mantoua
4 sep. 2019


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4,0 met 1 stemmen 162Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)