Inloggen
voeg je column toe

Columns

Tot haar eigen verrassing

Een Engelse mevrouw heeft een proefschrift geschreven over (het gebrek aan) family-planning bij koningin Victoria en consort Albert. In een tijdsbestek van amper twaalf jaar kregen ze negen kinderen. De promovenda concludeerde dat het paar niets wist van geboorteregeling en dat Victoria’s confidente, hofdame Louise Lehzen, vooral bakerpraat in de oren van de piepkleine koningin fluisterde.

De Hannover-dynastie breidde, met het inzetten van 42 kleinkinderen, het pokerspel van loven & bieden, strategiesessies en een stortvloed missives, haar macht en invloed uit. Wat anderen met blokkades, goederenboycots, expeditielegers en veldslagen probeerden te verwezenlijken, deed de Victoria-clan door huwelijkssluitingen, onder nauwlettend toezicht van ‘the grandmother of the world’.

Vrouwelijke eigenzinnigheid blijkt effectief, soms tot verbazing van de dames-in-kwestie zelf. Waarom mijn persoontje dan niet, heeft mini-matrone Sharon Dijksma gedacht. Drina Regina (1819-1901) bezat die eigenschap eveneens, ze ging bij voorkeur uit rijden als er opstand dreigde. Voor het eerst in de wereldgeschiedenis stond de open calèche van een regerend monarch vast in de verkeersdrukte.

In de liefde, oorlogsvoering en politiek zijn alle middelen geoorloofd. Victoria wist dat, de Amsterdamse verkeerswethouder Dijksma weet het. Deze PvdA-dame staat bekend als berucht ‘job-sprinkhaan’. Veel lobbyen, veel eigen vlees keuren, veel strategische absentie, veel politieke timing, er is altijd wel opmerkelijk Sharon-nieuws, zoals slecht-voorbereide en mislukte sleepwetonderhandelingen met Belgische, Deense, Engelse en Franse vissers.

Je zou zeggen, een moderne vrouw, die Sharon. In het bezit van echtgenoot, zoon, dochter. Ik denk dat ze aandacht-hongerig is. Pardon, vijf maanden zwanger, als veertig-plusser? Mij viel dit fragment het meeste op, in het persbericht: ‘ook tot haar eigen verrassing’. Alsof de Victoria-reïncarnatie in de Stopera is teruggekeerd...

Onlangs nog wist Dijksma het fraudegevoelige stelsel van ‘gesubsidieerde gastouderopvang’ (sic) naar haar hand te zetten. Een biograaf zal in de toekomst opheldering verschaffen over haar psychische toestand.

Schrijver: Ton Mantoua
7 september 2019


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.7 met 3 stemmen 188Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Karel Jong
Datum:
8 september 2019
Leuke en puntige column. Het plaatstalen opportunisme van de politica tamelijk raak geschetst.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)