Inloggen
voeg je column toe

Columns

Vamp van Vlaanderen

De VRT-serie FC De Kampioenen draait haar 25e seizoen. Inhoudelijk zie ik geen gelijkenis tussen deze Vlaamse televisiefavoriet en ons SBS-realitygedrocht Utopia, opgenomen op het terrein van het voormalige Crailo-opleidingskamp, waar in oude tijden ‘de stille moordenaar’ ‘t Gooi onveilig maakte. Kampioen zijn is plezant luidt het FCDK-motto, want het draait om staminee-amateurvoetballers en hun supportersschare. De verrichtingen op het hobbelige speelterrein zijn echter ondergeschikt.

Er worden veel pinten gepakt en de voorzitter, saucissenfabrikant Balthasar Boma, probeert te vaak de vrede te bewaren met het offreren van een ‘tournée-générale’. Geluksbelevingen en kleine tegenslagen stapelen zich dagelijks op, tenslotte.

Amusante FCDK-draaischijf is de super-uitbundige Loes van den Heuvel, een soort mrs Slocombe uit de Grace Bros-sitcom. Loes acteert het flamboyante vamp-personage Carmen Waterslaegers, getrouwd met Xavier, een beroepsmilitair van onbeduidende rang, een onderdanige goedzak die in iedere intrige de zwarte piet krijgt toegeschoven, een pilsliefhebber-schlemiel die bij Pascalleke de ene na de andere ‘Jupiler-dagschotel’ bestelt om zijn dorst te lessen.

Van den Heuvel is een Beroemde Vlaming geworden (daar ben ik fier op, ik ben een idool, ik sta in alle boekskes!). Qua uiterlijk lijkt haar rol op een cocktail van Bardot, Breukhoven, Paaij en Parton. Professioneel doet Carmen denken aan cabaretière-comédienne Tineke Schouten. Verschil: Schouten blijft ongeëvenaard in de meest diverse dolkomische typetjes en Van den Heuvel vult een-en-dezelfde basisrol origineel in: een kokette over-the-top-vrouw van gevorderde leeftijd, in kakelbonte outfits, mini-rokjes, overdadige pluimen, kralen & veren, geruchten verspreidend, schoothondjes knuffelend, lady-cigarello’s paffend, port consumerend en met tasjes zwaaiend.

Aanhoudend hoge kijkcijfers heeft het fameuze FCDK te danken aan volkse herkenbaarheid. In iedere aflevering loopt een John Lanting-misverstand uit de hand. Als complicerende factor provoceert madam Carmen iedereen met haar ondeugend-suggestieve wisecracks: niet voor de poes, die licht-ontvlambare Loes. Uitdagend, driftig-dribbelend, luidruchtig, licht-vulgair paraderend met Vlaamse vrouwenbillen.

Schrijver: Ton Mantoua
11 september 2019


Geplaatst in de categorie: actualiteit

1.0 met 1 stemmen 145Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Olean
Datum:
12 september 2019
Die ondeugende cocktail van uitdagende BB's en PP's klinkt plezant en uitnodigend. Maar ook van een pub-achtig kaliber; een mix van banaliteit en retro...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)