Inloggen
voeg je column toe

Columns

Hoogervorst en de schande

Hij bestaat nog steeds, Hans Hoogervorst, tegenwoordig anoniem woonachtig in Londen. Jazeker, dezelfde man die ons heeft opgezadeld met het zorgstelsel. Of bent u vergeten dat hij daarvoor de schuld draagt? Zondag gaf Hoogervorst, in NOS-Buitenhof, als betweterige IASB-bankier, zijn mening over mondiale handelsbetrekkingen, over China en India, over zijn boezemvrienden Mario Draghi en Klaas Knot. En deze week worden voor hem de Haagse lopers uitgerold. Want Hans komt, in zijn hoedanigheid van voorzitter van de International Accounting Standard Board, onze socio-economische hypocrietjes en geo-politieke middelmatigheidsbedienden de les lezen.

Naarmate Hoogervorst ouder wordt, oogt hij zelfvoldaner. Hij presenteert zich als een verfijnd kenner van het geldverkeer. Hij is ‘n gedrongen grand-seigneur geworden. Een tikje parmantig-ridicuul, net als de superieur-zwijgende Belg Didier Reynders. Natuurlijk, Hans wordt niet graag herinnerd aan zijn verfoeilijke lancering van de basisverzekering, waardoor we in principe beschermd zouden zijn tegen ziektekostenrisico’s.

Het vervallen van het onderscheid tussen fondspatiënten en particulierverzekerden heeft, sinds de invoering in januari 2006, tot zorgmijding, premieverhogingen, ongemak, ongenoegen en ontwrichting geleid. Interviewer Hugo Logtenberg (naar mijn smaak teveel een softie) bracht die catastrofe niet ter sprake. Ik denk dat een gladjanus als Hans Hoogervorst in zijn mogelijke memoires het onzalige zorgstelsel-idee zal gladstrijken als een inschattingsgfout(je) of als een bagatel uit zijn beginjaren als politicus...

One-liners genoeg, in HH’s vocabulaire: het Nederlandse bankwezen is te lankmoedig. En: Nederlands geld maakt de fundamentele fout te zoeken naar bestemmingen, in plaats van andersom. En: teveel Nederlands kapitaal wordt achtergehouden en vervolgens noemen we het ten onrechte een fonds. En: Nederland en Duitsland zijn machtiger dan de rest van Europa.

Ik ergerde me toen hij zei dat ‘do no harm’ zijn motto is. Hoe durft zo’n man? Het staat voor mij vast dat Hoogervorst een slecht geweten heeft over zijn schandelijke nalatenschap.

Schrijver: Ton Mantoua
27 september 2019


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.5 met 2 stemmen 137Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)