Inloggen
voeg je column toe

Columns

BOERENPROTEST

Grote bewondering voor de boeren. Knap om zovele individuen te verenigen op en rond het Malieveld in Den Haag. Dan is er echt iets aan de hand in boerenland. Ze weigeren om nog langer het pispaaltje van ‘milieubewust’ Nederland te zijn. Heel begrijpelijk dus dat protest.
Maar toch, als de cijfers niet liegen is het duidelijk dat zij de grote vervuilers blijken te zijn. Zij zouden voor 46% bijdragen aan de stikstofvervuiling. Als je in de buurt van megastallen vol met varkens, geiten, kippen, koeien woont en zelfs een heel eind uit de buurt, dan weet je hoe link dat is, hoe het stinkt, en vermoed je dat die cijfers weleens zouden kunnen kloppen.

Als de wind weer even verkeerd staat en er weer een of andere dierenziekte overwaait, dan kun je pech hebben en zelfs zo ziek worden dat je niet meer fatsoenlijk kunt werken. Geregeld fikt er weer een stal af waarin tientallen dieren verbranden of stikken. Maar alla, toch houden we van onze boeren en na gisteren meer als ooit. Niemand durft nog een kwaad woord over hun te zeggen. En terecht, als individu verdienen ze enig respect. Ze hebben helaas het probleem dat ze individuen zijn en niets hebben om te chanteren. Zoals grote bedrijven dat wel kunnen. Als boeren besluiten de productie te stoppen, dan helpen ze zichzelf om zeep. Er wordt hierdoor weinig of geen personeel op straat gezet. En het voedsel wordt goedkoop uit andere landen gehaald.

Ze hebben gelijk dat het hoog tijd wordt Schiphol eens aan te pakken. Nee, dat doet de politiek niet, kost te veel geld. Het aantal vliegbewegingen blijf maar stijgen en ook andere grote concerns blijven hun smerige rook vrij de lucht injagen. Het vliegverkeer maakt van de 11% vervuiling door het verkeer maar slechts 1 % uit. Gelooft u het? Mag, maar ik niet. Het zal wel weer op een bepaalde manier zijn uitgelegd. Nederland dreigt zo onderhand een groot vliegveld te worden. Net als met het - juist erg milieuonvriendelijke - biomassagedoe, worden we vermoedelijk voorgelogen. Het zal mij niet verbazen dat het kabinet ons weer bij het broekvol belazert. Trouwens de maximum snelheid omlaag, waarom kan dat niet – minder vervuiling, minder ongelukken. Win win situatie.

Natuurlijk is de boer het haasje – lekker makkelijk. Ze hebben dikke investeringen moeten en zitten gewoon klem. Hoe het op te lossen?
Als de regering nu eens een keiharde campagne voert om producten van onze eigen boeren te kopen. Net als tegen het roken. Maak het de mensen duidelijk dat het asociaal is om boontjes uit Marokko of vlees uit Argentinië of vis uit Azië te kopen. En die vreemde, helaas wel lekkere tropische vruchten van heel ver weg, laten we daar iets bescheidener mee zijn om die te kopen en juist meer belasten.

De winkels moeten verplicht promoten en aangeven wat uit eigen omgeving komt. Dit scheelt heel veel vrachtvervoer en dus stikstof. Het geld dat naar dikke bedrijven wordt geschoven: ABN, KLM en waarheen verder niet allemaal, vaak in bodemloze putten; gebruik dat voor subsidiëring van onze eigen boer, desnoods via belastingvoordelen. We zijn gek als we hun kennis en expertise wegbezuinigen. Geef hen de mogelijkheid om diervriendelijk te kunnen produceren. Van de week een zak uien aangebroken, de helft was verrot. Keek op het kleine mini labeltje; blijken ze uit Nieuw Zeeland te komen. Belachelijk toch, heeft iemand bij ons even niet opgelet. Alleen maar bio-boeren is ongezond, allerlei ziektes komen terug en de hoeveelheid grond niet toereikend.

Onze vissers hebben we bijna gebroken, verdorie laat de boeren heel – ook al valt er best heel veel te verbeteren in die sector. Maar ook in ons consumentengedrag.

Schrijver: catrinus
Inzender: C.A. de Boer, 4 okt. 2019


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3,0 met 1 stemmen 256Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)