Inloggen
voeg je column toe

Columns

Oliedomme oliebollen

Ballentent, duiventil, excuustruusjesbewaarplaats, lam, leeuw-zonder-klauwen, millimeterbravado’s, ijdeltuitencursus. Hoongelach valt de Tweede Kamer dagelijks ten deel. Alleen Kees van der Staaij, Pieter Omtzigt en Ronald van Raak lijken solide. Laatstgenoemde kwam in 2003 in de Eerste Kamer. Sinds 2006 zit hij in het parlement. Hij is een rebel die z’n huiswerk maakt, hij werd jarenlang gezien als de SP-kroonprins van Jan Marijnissen. Het duurt nu niet lang meer of doctor Ronald zal een veteraan zijn. Funny, how time slips away.

Hij kan iedere bewindspersoon schaakmat zetten, schalks, verrassend, welbespraakt, met het geamuseerd-genoeglijk midden-Brabantse dialect uit z’n jeugd. Hij weet zijn zienswijze zo te formuleren dat de benauwde aangesproken verantwoordelijke merkt weinig ontsnappingsmogelijkheden te hebben. Sportief blijven is dan de enige optie. Dit keer was de machteloosheid tegenover cybercrime het doelwit. De provocerende vraag van Ronald, namens de Socialistische Partij: ‘minister, voelt u zichzelf ook zo’n ongelooflijke oliebol...?’

Die oliebol was geen idee-fixe van Van Raak. Dat had minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) in een interview doelbewust zo laten optekenen: de onbenullen die afgelopen voorjaar of afgelopen zomer geen cybersecurity-maatregelen hebben getroffen moeten op de blaren zitten: ‘mijn persdienst heeft twee alarmbrieven laten verspreiden die waarschuwen voor oliedomme oliebollerij, dat klopt meneer Van Raak’.

Wie kaatst kan de bal verwachten en Antonius Adrianus Gerardus Maria (telg uit een katholiek Hilvarenbeeks nest) kon slechts repliceren: ‘bevestigt u dat honderden bedrijven en tienduizenden particulieren nu al ruim vijf maanden hun internetrisico’s negeren?’

Heertje Fred, plichtsgetrouw J&V-opperhoofd, hulpeloos: ‘men onderschat de gevaren en het blijkt ondoenlijk om iedereen voldoende te alerteren’. Maar de minister had een verrassing achter de hand. Hij toonde zijn nieuwste wapen in de strijd tegen cybermisdaad. Een cybersecurity woordenboek. ‘Voorzitter, ik heb de eer u het eerste exemplaar te overhandigen’. De staatsdrukkerij zendt de Grapperhaus-publicatie, op verzoek, gratis toe.

Schrijver: Ton Mantoua
5 okt. 2019


Geplaatst in de categorie: politiek

5,0 met 1 stemmen 1.810Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)