Inloggen
voeg je column toe

tabblad: columns

< vorige | alles | volgende >

column (nr. 1903):

GEEF BANKSY DE TELEVIZIERRING

Er is weer een ware Rembrandt opgestaan of beter gezegd misschien stond hij er al een poosje maar was hij nog niet als zodanig herkend (althans door mij), maar nu dus wel. U heeft het allemaal wel gehoord, gelezen of gezien. Zijn in 2009 gemaakte magistrale schilderij ‘Devolved Parliament’ is geveild voor 11,1 miljoen euro. Gelukkig was het inclusief de administratiekosten, die 1,3 miljoen bedroegen. Dus wees eerlijk een koopje.

Hoe dat zo, hoor ik u zeggen. Nou deze Banksy is echt de nieuwe Rembrandt van onze tijd. Wat een vergelijking meen ik in uw gefrons te lezen. We zien op het schilderij het Engelse parlement bemand worden door louter chimpansees. Wat een mannetje is of een vrouwtje, ik zou het niet weten. Een Frans de Waal of Jan Goodall zou het ons zo kunnen vertellen.

Waarom ik nu overtuigd ben dat dit een nieuwe Rembrandt is, is dat het feit dat de man (of vrouw) dit groepsportret heeft gemaakt van ‘individuen’ die allemaal tot dezelfde groep behoren en zich blijkbaar niet van elkaar onderscheiden. Het lijkt het huidige Britse parlement. De leden behoren tot het neusje van de zalm, maar gedragen zich als ………., inderdaad als apen. Als ik commentatoren hoor spreken over hoe het daar toe gaat is het vaak toch met verbazing en enige bewondering.

Zelf vind ik het schandalig hoe men daar tegen alles en iedereen in schreeuwt. Vergelijk alleen de ‘Mister Speaker’ maar even met onze Khadija Arib – dan weet u wat ik bedoel. Ik zie nog de vorige premier Teresa May als een soort ‘mariboe’, gebogen schoudertjes en op hoge pootjes het parlement in- en uitlopen en op schaamteloze wijze uitgejouwd worden. Een dappere vrouw, of je het met haar eens was of niet, die haar uiterste best deed.
De huidige Boris Johnson meent alles maar te kunnen flikken en denkt er mee weg te komen – een ongelikte beer. Nee, dan doen we het hier toch heel wat fatsoenlijker. Ook al doet Rutte eigenlijk ook gewoon maar wat hij wil: het ten koste van veel beschermen van de multinationals.

Maar wat volgens mij de echte diepere overeenkomst van Banksy met Rembrandt is, is dat hij de ziel van dat parlement weet te vangen. De ziel van de leden, de ziel van de sfeer die er heerst. Hij noemt het ‘devolved’, wat letterlijk ‘gedeconcenteerd’ betekent, maar ook zoiets als, ‘overgaan of toevallen’. Vermoedelijk bedoelt hij dat te zeggen: het valt uit elkaar, vervalt tot het gepeupel, de leden zijn in hun gedrag vervallen tot het geschreeuw van het volk.

Het gelijkmatige en kleurloze ontkrachte, wat het Engelse parlement op het schilderij van Banksy uitstraalt, zie ik ook in het schilderij ‘De Staalmeesters’ van onze nationale trots Rembrandt. Zoals Rutger Pontzen ooit in 2015 in de Volkskrant over dit schilderij schreef. Het lijkt alsof de kijker het schilderij van de vermoedelijk ‘belangrijke’ heren, wordt ingetrokken en die je dan van de andere kant van de tafel hautain aankijken met een blik van: wou jij misschien ook nog wat, over de kwestie, waar we ons over buigen, zeggen?
Ach die staalmeesters lijken ook allemaal grijze muizen, eender kleurloos gekleurd en vragen u, de willekeurige kijker, schijnbaar zomaar naar uw mening – ook een beetje ‘devolved’ toch? Banksy de Rembrandt van deze tijd, hij bewees het ook al met het geniale schilderij ‘Meisje met Ballon’.

Hoe ik bij een verband tussen Banksy en de televizierring kom is als volgt. Vanmorgen zaterdag zet ik de TV uit lamlendigheid aan, misschien een stukje DWDD of Pauw van eerder in de week bekijken. En toen belandde ik in het programma ‘De beste zangers’, dat de hele week al schandalig gepromoot wordt door de AVRO, om dat vooral maar te kiezen. Ze gaan het natuurlijk ook winnen.
Alles beter dan die griezel van Meiland. Beste zangers kom ik nog tot halverwege met het uit te kijken. Meiland hooguit een paar minuten en hij verschijnt trouwens op een van de commerciële zenders, waar ik eigenlijk alleen maar het voetbal bekijk.

Het programma de beste zangers is in principe goed, maar dat overdreven gedoe er om heen. Iedereen is dolenthousiast over de ander, steeds weer barsten de emoties los, over verhalen die aan de liedjes kleven. Het is allemaal te slecht - en overgeacteerd. Het zijn immers zangers. Die grote zangeres Floor Jansen doet het meest normaal, kan dus niet goed acteren of ze kan het aan haar collega’s van haar heavy metal band niet verkopen. Maar de rest – jammer, bah!

Dus bedacht ik: geef Banksy die ring: ja ik weet het, een rare gedachte. Waarom dan? Omdat hij in het schilderij dat huichelachtige onechte, of moeten we zeggen primitieve, gedrag zo mooi heeft weten bloot te leggen.
Dat merkwaardige onechte gedrag waar onze huidige maatschappij mee is vergeven. Nogmaals,ik weet, het is een rare gedachtegang, maar toch …….. .
En dan, bedenk ik nu ook gelijk weer, dat hij of zij het als een grove belediging zou opvatten. Dus doe maar niet en trouwens wie is die persoon en waar zit die?

Schrijver: catrinus
Inzender: C.A. de Boer, 6 okt. 2019


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3,5 met 2 stemmen 1.800Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)