Inloggen
voeg je column toe

Columns

Italiaanse sporen

Of ik toe wil treden tot ‘n Canadese organisatie die stambomen onderzoekt van oorspronkelijk Italiaanse families. Nazaten van arbeidsmigranten hebben, ook in Nederland, sporen nagelaten, zoals de Fazzi’s in Leeuwarden, de Gamba’s, de Sargentini’s, de Tofani’s. Anderen zijn over de aardbol verspreid geraakt, tot in Cleveland en San Francisco. En Maria Cocozza, die in Philadelphia neerstreek, werd de moeder van de fenomenale tenor-filmster Mario Lanza.

Bij het terugspoelen van oude muziekervaringen concludeerde ik dat Lanza de soundtrack van mijn leven moet hebben aangezwengeld. Zijn lied ‘Vesti La Giubba’ maakte indruk en het luisteren naar ‘Granada’ bezorgde me kippenvel, een schooljongen die voor het eerst met show-tunes in aanraking kwam. Als ik Lanza’s geweldige ‘Granada’ tegenwoordig draai, dan weet ik nog goed dat ik niet begreep dat een mens hiertoe in staat was.

In oktober 1959, nu precies zestig jaar geleden, overleed Lanza na een turbulent leven vol mateloosheid en afkicktherapieën. Op filmsets, op vliegvelden, in studio’s, restaurants en hotels stond hij bekend om zijn grilligheid. Internationale successen boekte de Italo-Amerikaan begin jaren vijftig met Be My Love, Marechiare, Because You’re Mine, de tarantella La Danza en als hoofdrolspeler in de films ‘The Toast Of New Orleans’ en ‘The Great Caruso’, over het leven van Enrico Caruso.

Aan een Lanza-revival wordt momenteel gewerkt door Joseph Calleja, door musicologen welkom geheten als ‘de nieuwe Pavarotti’. Afgelopen juni stond ik op het punt om naar de noordwestgriekse havenstad Igoumenitsa te reizen, waar Calleja een openluchtconcert zou geven, in het kader van een Middellandse Zee-tournee met Eros Ramazzotti.

Eerst met het vliegtuig naar Ancona en vandaar per hoovercraftveerboot in vijf uur naar Igoumenitsa, aan de voet van het Epiros-gebergte. Maar het ging niet door, er was een staking van openbaar vervoer en taxibedrijven aan de gang. Staken kunnen ze goed, die Grieken.


Zie ook: https://www.youtube.com/watch?v=cWXNSlZU0Us

Schrijver: Ton Mantoua
13 okt. 2019


Geplaatst in de categorie: muziek

3,8 met 4 stemmen 145Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)