Inloggen
voeg je column toe

Columns

Willem-Alexander’s dilemma

Nieuwsgierigheid naar de maagdekijns in ‘s konings huishouden groeit, sinds het verschijnen van hun postzegelfoto’s. Het zijn Hollands-welvaren-meiden, wilskrachtig, optimistisch ten aanzien van de toekomst. Kunstenaar Erwin-Olaf Springveld slaagde er in om sporen van Willem-Alexander’s aangeboren zachtaardigheid en het Zuidamerikaanse mastiff-karakter van zijn echtgenote in frankeermiddelen te verenigen.

Kort geleden discussieerden de drie appeltjes van Oranje nog driftig over de heupbewegingen en danspassen van de Vlaamse Verhulst-meidengroep K-3 en vulden de plopsa-plopsa’s van ‘Oya-lélé’ en andere bubbelgumgeluiden de holle Noordeinde-gangen. Inmiddels zijn de WA-jongedames overgestapt op kritische bespreking van het repertoire van zangeres Maan. Vorig jaar smeedden ze puberplannen om een fanclub voor Epke Zonderland op te richten, nu zijn de jongemeisjesharten vol van Fortnite en het roskammen van volbloedpaarden.

Het stadium der huwbare leeftijden kruipt naderbij. Beste raadgever daarbij: de almanak van Gotha, het betrouwbaarste adressenboek-naslagwerk voor adellijke families, waaruit ooit ene Lippe-Biesterfeld werd opgevist. De nieuwste Gotha-uitgave, De Vorst (Machiavelli), Hoe hoort het eigenlijk (Groskamp), Dutch society (Goudsblom), Stijlvol shoppen in chique Den Haag en De Bijbel liggen naast Maxima’s ledikant.

De Belgische kroonprinses Elisabeth fietste niet naar een Aerdenhoutse, Bloemendaalse of Wassenaarse christelijke kakschool, maar onderwierp zich aan een discipline-college in Wales. Ze is een stijlvolle, zelfverzekerde mademoiselle geworden met de verfijndheid van maman Mathilde d’Udekem d’Acoz. Amerikaanse societymagazines kondigden het aan: komend weekend brengt meerdere opgedofte adellijke debutantes in beweging, want Elisabeth (‘het geheime glamourkanon van de Belgen’) wordt achttien. Men kan grand-spectacle verwachten, want alle ambitieuze golddiggers zullen er hun kaarten op tafel leggen.

Misschien mag Amalia der Nederlanden naar het verjaarsfeest. Haar eerste grote bal! Vergezellende klasgenoten en chaperonnes staan in de wachtstand. Papa Lex moet beslissen: de PH-GOV achterbaks van Ypenburg naar Charleroi laten vliegen, ‘n milieuvriendelijke prorail naar Brussel-Laken dienstregelen of forfait geven. De voorlichtingsdienst weet het niet, zoals gewoonlijk.

Schrijver: Ton Mantoua
21 oktober 2019


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.3 met 3 stemmen 139Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Marc
Datum:
13 december 2019
kleine nuance: vliegveld Ypenburg bestaat niet meer

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)