Inloggen
voeg je column toe

Columns

Voor Bas, meesterobservator

De veelgeprezen tafeltennis-expert Bas den Breejen, in april overleden, was een buitengewoon onzekere man. Hij twijfelde over de vraag in hoeverre hij zich door ‘helpende handen’ bij zijn pioniersarbeid zou laten omringen. Het best uit de verf kwam hij als waarnemer.

Een eenling die te midden van individualisten voortploegde? In zijn geval viel dat minder op omdat tafeltennis vooral loners trekt. En als je zo hoogbejaard wordt als Bas, hij dateerde van 1925, dan overleef je ook je eigen legende.

Soms is de samensteller van een naslagwerk in dienst bij degenen die de opdracht geven. Soms is een amateur al bezig met voorbereidingen. Met zijn publicaties gaf Den Breejen het tafeltennis alvast een stevige plaats in de deelwetenschap der sportgeschiedenis.

Als huisdagboekanier hechtte Bas aan diplomatieke afstand, het zekere voor het onzekere nemend. Daarover deed hij nooit geheimzinnig. Het pingpong werd geteisterd door schadelijke crisisperioden, maar de Bussumse gentleman-chroniqueur vond bijna altijd dat hij er buiten diende te blijven.

Natuurlijk, de hang naar erkenning knaagde. Trots was hij op de ITTF Merit Award in goud die de wereldfederatie hem toekende. En hij toonde zich een realist die de maatschappelijke gevaren kende die de sport-van-zijn-leven over de rand van het ravijn duwden. Hij merkte tussen 1985 en 1990 dat het Nederlandse tafeltennis begon in te storten en dat de grondvesten van de traditionele parochiehuissport vergruisden.

In het slothoofdstuk van zijn magnum opus (‘Plaats en geschiedenis van het tafeltennis in Nederland’) kwam het hoge woord er eindelijk uit. Daar spreekt hij openlijk over terugval, jammerlijk falende reddingsoperaties en ‘sportachtige’ pseudo-activiteiten...

Dit verschilde van de plichtmatig-zoetgevooisde toekomstmuziek die men aantreft in ontstaan- en opkomst-studies. Formulering van pijnlijke eindconclusies zal Bas den Breejen, de volhardende observator, moeite hebben gekost. Maar het was conform de waarheid: een passende eigenschap voor zo’n toegewijd geschiedschrijver.

Schrijver: Ton Mantoua
30 oktober 2019


Geplaatst in de categorie: sport

4.5 met 2 stemmen 126Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)