Inloggen
voeg je column toe

Columns

OPEN BOEK

Op deze site las ik het verhaal ‘Afluisterstunt’ van An Terlouw over afluisterapparatuur in het ziekenhuis.
Ach, dat is eigenlijk best wel vervelend als je het niet in de gaten hebt. Laat mij nou toevallig vanmorgen ook een gedeelte van het VPRO tv programma ‘Tegenlicht’ hebben gevolgd en de geleerde mevrouw Soshana Zuboff hebben horen uitleggen wat men aan allerlei privédata van ons verzamelt en wat er mee gebeurt.

Schrikbarend, Google en Facebook worden stinkend rijk aan de data die over ons worden vergaard en verhandeld – en wat aan iedereen die maar betaalt wordt doorverkocht.

Ach, zult u zeggen, beste Catrinus, je lijkt me toch niet echt achterlijk, dat wist je toch allang natuurlijk. Ja klopt, maar dat het allemaal zover gaat had, ik niet eens kunnen bedenken, laat staan dromen. Men verzamelt data via spelletjes, via inbraakpreventie-apparatuur en weet ik wel niet wat. Vermoedelijk zit je auto vol met afluistersoftware. Nee, geen paranoïde gedachte – simpele feiten. Men weet altijd waar je uithangt en waaruit je gedrag en leven bestaat. Echte privacy bestaat niet meer.

Maar dit gaat op den duur zover dat ‘zij’ jouw gedrag op grond van algoritmes en jouw persoonlijke data sterk beïnvloeden, zonder dat je het merkt.

Het meest schokkende voorbeeld was dat een winkelketen op grond van persoonlijke data en het koopgedrag van een jongedame iets wisten wat zijzelf nog niet wist.
Doordat ze plotseling een minder sterk ruikende shampoo ging gebruiken wisten ze op grond van de combinatie met al het andere wat over haar bekend was, dat het meisje zwanger was. Griezelig, als je niet te stevig in je schoenen staat zou je er toch spontaan impotent van worden. Gelukkig sta ik heel goed in mijn schoenen.

Schrijver: catrinus
1 november 2019

4.3 met 3 stemmen 105Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)