Inloggen
voeg je column toe

Columns

WEG MET SINT

De intocht is redelijk rustig geweest, een paar incidentjes die weinig voorstelden – fijn toch.
Onbegrijpelijk steeds weer, die demonstraties, laat iedereen het nou gewoon op z’n eigen manier vieren.
Wat ik van de tegenstanders van de Zwarte Piet niet begrijp is dat ze niet snappen dat die Witte Pieten destijds ook gewoon slaven waren, en net zo’n beroerd leven hadden. En echt, ik maak me er niet zo druk om dat een Piet wit is; nee natuurlijk niet, daar gaat het niet om toch – het is immers een kinderfeestje. Om heel eerlijk te wezen vind ik de roetveegpiet een heerlijke polderoplossing. De aandacht wordt hierdoor weer verlegd naar de Piet in z’n algemeenheid, die, ouderwets slaafs, door de schoorsteen kruipt. De link met de slavernij is hiermee weggepoetst.

Maar goed als we dan toch willen zeiken en zeuren, dan ben ik eigenlijk voorstander voor het totaal afschaffen van het Sinterklaasfeest. Waarom? Nou laten we wel eerlijk wezen, wat er helemaal ondergesneeuwd is geraakt, is dat Sinterklaas toch ergens in mijn gedachten blijft staan voor de kinderlokker, de pedofiel. De man die met lange gewaden aan kleine kindertjes verlekkerd op schoot neemt. Verheerlijk over hun bolletjes strijkt en met die gewaden zo z’n opwinding weet weg te moffelen.
Gek, dat dit deel van de Sinterklaasgeschiedenis niet voor enige stampij heeft weten te zorgen. Volgens mij zit de katholieke kerk dan ook, heel stiekem, achter die hele heisa over de Zwarte Piet. Gewoon een slimme afleidingsmanoeuvre.

Wij noorderlingen hebben niet zoveel met dat katholieke gedoe en zien het over het hoofd. Maar volgens mij knijpt menig katholiek hem en denkt – o God, als ze daar maar niet over beginnen.

Schrijver: catrinus
16 nov. 2019

5,0 met 2 stemmen 91Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)