Inloggen
voeg je column toe

Columns

Boerenprotest in Parijs

En zo vertelde het nieuws, nou ja, de nieuwslezer natuurlijk dat ook onze buren met de tractoren de snelweg terroriseren, op weg- en inmiddels aangekomen in Parijs! Ze hopen op een gesprek met de Franse president en weet je, die zou zomaar even buiten kunnen komen, immers is die man een echte tractorman, niet te vergelijken met Spider- of Superman natuurlijk. De man heeft een mooi charisma, er zijn weinig presidenten die dat hebben, nu dan! Want in ons mooie verleden hadden we natuurlijk de Kennedy’s, die het charisma hebben meegekregen met de geboorte! Hier in ons kleine landje zijn maar weinig charismatische presidenten,sterker nog er is in ons land niet eentje die dit predicaat op zich kan laten schrijven.

Charisma en dan ook nog de bevolking tot beroering te brengen, dat is iets wat maar weinig mensen meegegeven is, echter terugkomend op de tractor-file in Parijs, de Duitse boeren protesteren ook, geen klein beetje ook want het zijn heel veel tractoren, inclusief boeren.
Wat me opvalt is dat die boeren ( afgekeken van onze boeren) wel protesten geven maar die hebben dus niks te maken met het hier gehouden protest, namelijk: onze boeren gingen de weg op, massaal voor het over de top getrokken stikstof beleid.

Daar heb ik vandaag niks over gehoord, helemaal niks, want de boeren die de weg blokkeren, zijn het niet eens met hun lage inkomen, is dat even wat?
Hangt dat stikstof gebeuren nou echt alleen maar hier dan? Dat kan toch helemaal niet, tenzij er iemand bij de grens een soort van gordijn heeft opgehangen en onze stikstof dus boven ons landje blijft hangen? Dat is natuurlijk niet zo, maar ik vraag me af hoe het kan dat juist in Duitsland, met heel wat meer inwoners en ook aardig wat boeren niks te zeggen hebben over de acties die plaatsvinden om het stikstof terug te dringen, nee, ze gaan voor te weinig inkomen, natuurlijk ook een hele goede keuze want zeg nou zelf, zeven dagen van de week boer zijn, daar niet naar verdienen, geeft de boeren recht op een redelijk inkomen.

Zeker als je verder naar het nieuws kijkt en ziet, dat veel boeren last hebben van dassen op hun akkers, nee niet de dassen die nou in de winkels verkocht worden, maar de dieren die huishouden en diepe kuilen maken in de weilanden van diezelfde boeren. Grote geulen ontsieren de akkers en het is maar goed dat de boeren oplettende mensen zijn, want een koe, tractor of wat dan ook, zou zomaar in een gat, gegraven door de das, kunnen verdwijnen. Linke soep hoor en dan te weten dat de das, een beschermde diersoort is, mag je dus niks tegen doen, behalve dat de boer een claim neer kan leggen bij de overheid van een kleine €600, ehhh per jaar dan hoor! Niet denken, zo dat is kassa, want dat is het niet, stel je voor dat er een tractor verdwijnt in een gat,- gegraven door een das, van pakweg 45 c.m.diep, nou geloof me, dat levert een schade op die de €600 ver te boven gaat! Afijn, de buren staan voor het geval ze zover komen op de Champ Élisée, het is daar hartstikke mooi en aardig breed, maar niet geschikt voor deze voertuigen en ik hoop dat Macron er even een praatje gaat maken, de man is de Kennedy onder de presidenten, dus het zou een mooi gebaar zijn!

Alle regeltjes en wetten, ze komen uit duimen van mensen die er niet lang over gedaan hebben om die op te stellen, maar zo zoetjesaan wordt het tijd dat er mensen aan het roer komen die wel verstand hebben van alle zaken die het nieuws halen, want zeg nou zelf: het nieuws van gisteravond liet zien dat; er een nieuwe lading mensen bezig is om ziek te worden van de - met hout gebrande ovens die her- en der verdekt staan opgesteld in ons land! Het is zuinig, maar kanonnen wat een rotzooi ( lees stikstof) wordt hiermee geproduceerd, ik zou zeggen: ga eerst je huiswerk doen voor je ons opzadelt met dermate ingrijpende besluiten die het water ons naar de lippen laat stijgen, zorg dat je eigen zaakjes op orde zijn en ga dan voor een goede oplossing en niet eentje die ten koste gaat van de gehele gemeenschap, want pak de boeren en je pakt iedereen!

... Het protest zonder stikstof! ...

Schrijver: An Terlouw, 27 nov. 2019


Geplaatst in de categorie: actualiteit

5,0 met 1 stemmen 92Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)