Inloggen
voeg je column toe

Columns

Aapjes kijken met Elizabeth

De veruit vermakelijkste BBC-uitzending van dit jaar vond ik de wandeling die Elizabeth de Tweede maakte met bioloog-televisiemaker David Attenborough, door The London Zoo. De ontmoeting leverde een uitzonderlijke mini-documentaire op. The queen of queens: ‘Sir David, weet u eigenlijk waarom ik juist met u hier een keer wilde rondlopen?’ Attenborough: ‘omdat u mij een aardige man vindt, ma’am...!?’

Er zijn weinig mensen die de techniek van de hoffelijke neiging beheersen. Bovennatuurlijke koninklijke waardigheid wordt alleen geapprecieerd als je het vermogen bezit om beleefdheidsetiquette op anderen over te dragen, zoals thaumaturgische middeleeuwse koningen de helende magie van handoplegging gebruikten. Niemand ter wereld die buigingen nog zo kan beantwoorden als good-old Elizabeth: ‘zeker, Sir David, maar er was nog een andere reden’. Attenborough wordt nu iets ondeugender: ‘omdat ik meer van beestjes en plantjes weet dan prins Philip en de prins van Wales, ma’am, en omdat ze geen zin hebben’.

Er bestaat geen hoogbejaarde dame die zo is geoefend in geruststellend lachen als dit ‘beroemdste gezicht aller tijden’. In Australië, de Bahama’s, Brunei, Canada, Gambia, Ghana, Gibraltar, Hongkong, India, Nieuw-Zeeland en andere commonwealth-landen staat zij afgebeeld op munten en bankbiljetten: ‘Sir David, er is nog iets anders, iets speciaals, iets gemeenschappelijks’.

‘Aha, nu weet ik het, u en ik, we zijn precies even jong, u bent van april 1926 en ik van mei 1926. Het grappige is dat we maar achttien dagen in leeftijd verschillen, maar laten we niet teveel over het verleden praten’.

The Queen: ‘hoeveel kleinkinderen heeft u?’ Attenborough: ‘zes, ma’am’. The Queen: ‘dan versla ik u, want ik heb er sinds kort zeven’; wat ik graag van u wil weten, wat is uw lievelingsdier?’ Attenborough: ‘geen twijfel mogelijk, olifanten, vanwege hun wijsheid. En u?’ Elizabeth: ‘mijn corgies, uiteraard, en otters’.

Aapjes kijken en pinda’s voeren werd het niet, want Her Royal Highness had bijzondere belangstelling voor slangen. Ze wilde de beruchte poskok zien, een lichtgrijze giftige addersoort die in Zuid-Oostenrijk en op het Dalmatische eiland Cres voorkomt en venijnig opspringt.
Waarom? Elizabeth: ‘omdat ze een kroontje op hun kop hebben, ze lijken op koningen...’

Schrijver: Ton Mantoua
2 dec. 2019

4,0 met 1 stemmen 121Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Ton Hettema
Datum:
2 dec. 2019
..en omdat koninklijke hoogheden ook ongegeneerd overal boven op springen?

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)