Inloggen
voeg je column toe

Columns

Knipoog-geld

Financieel watch-dog Greco zou boetes hebben opgelegd aan Aramco, Arcopar, Belgacom, Dexia, Essent, Fortis, Invest-in-oprichting, Proximus en wurgpolisbandieten die omkoopmaatregelen omzeilden. Intussen belt Donald Trump doodgemoedereerd, in aanwezigheid van adviseurs, tolken en transscripteurs, met ex-komiek Volodimir Zelenski (‘a nice guy, a wonderful actor, a good friend of mine and of US’) en suggereert hem gunsten te verlenen, in ruil voor interessante wapenleveranties...

Brussel en Straatsburg raken volgeplempt met regelvoorschrijvers en controleurs. Naar verwachting zullen die punt-komma-toezichthouders ons meer en meer in de kuiten bijten. Bijna iedereen sluit wel eens een ‘voor wat hoort wat’-deal. Maar dat zijn face-to-face-transacties, je drukt de hand van een zakenpartner, die met een knipoog repliceert. En je merkt dat hij je een stapel samengevouwen bankbiljetten heeft toegeschoven.

Het PVV-kamerlid Bosma noemde de mogelijkheid om aanbetalingen voor het binnenhalen van Binnenhof-renovaties eerst te laten beoordelen door omkooppogingenspecialist Greco. Dat deed hij, terloops, tijdens een Algemeen-Maatschappelijk Overleg en geen enkele aanwezige verbleekte bij dit vooruitzicht. Tegenwoordig is het inschakelen van een oppermachtige supra-instantie onderdeel van het dagelijkse parlementaire repertoire.

Greco legt zich toe op het bevechten van systematische beïnvloeding. Maar wil je, als Nederlands politicus, bij eurocommissarissen je beklag doen, dan zul je beslagen ten ijs moeten komen. Lijkt de verdenking op ‘begrijpelijk-onschuldige’ individuele omkoping, dan is dat genoeg grond om de casus niet-ontvankelijk te verklaren.

Het is een beroemd citaat van John Acton en het kleeft al sinds de 19e eeuw aan het huidirritaties veroorzakende woord ‘corruptie’: macht corrumpeert en absolute macht corrumpeert absoluut. Een serieus politicus moet enige afstand bewaren tot smeergeld, steekpenningen, baksies, free-lunches, fiksen, omkoperij, onder-de-tafel-betalingen, de voorverwarming van welwillendheid. Maar het zijn onuitroeibare fenomenen in de samenleving.

Ik weiger te geloven dat het nogal meevalt met corruptie-op-grote-schaal. Negen Greco-bekeuringen voor genoemde overtreders is matig. In de centrale hal van het Straatsburgse Agora-gebouw hangt een bord met, in alle talen van het Europese evangelie, een boemerang-wijsheid: ‘bedenk wel, er zijn personen die zich nooit verkopen, maar ze laten zich wel betalen.’ De kans dat de geroutineerde besluipers van de Greco-opsporingsdiensten aandacht zullen besteden aan knullig-amateuristische Haagse baksies of Dijkhoff-neuzelarij is dus minimaal.

Schrijver: Ton Mantoua
12 december 2019


Geplaatst in de categorie: economie

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 2.051



Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Ton Hettema
Datum:
30 december 2019
Trump heeft Zelinsky gevraagd hem 'a favor' te doen (openlijk, in n tel gespr) namelijk huidige en vroegere corruptie te onderzoeken. Het toegezegde geld is niet ingehouden, vertraagd of afhankelijk gesteld van Zemlinsky's bevestiging om die favor ook daadwerkelijk te verlenen. De enige reden van de huidige hetze en impeachment is dat de Dems terecht bang zijn dat bij n onderzoek door Zeml zal blijken dat Joe Biden zn zoon Hunter n lucratief glij-baantje heeft bezorgd bij de gas-ten van Burisma en n miljard usd achterhield om n corruptie onderzoek naar dat akkefietje te torpederen. Maar ik begrijp wel dat slechts n half procent van de schapenkudde die zich wakkere nederlander noemt t geduld heeft om verder te kijken dan de eerste twee lagen van verwarring die de media zaait..

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)