Inloggen
voeg je column toe

Columns

TOE - EN AANSLAGEN

Afgelopen weekend kwam ik halverwege de uitzending van ‘Buitenhof’ binnen, en ving een uitspraak op van een van de deelnemers, over het functioneren van de overheid.
Die uitspraak luidde ongeveer als volgt:
‘het kenmerk van een democratische regering is dat ze vervalt in bureaucratie en het kenmerk van de inwoners is dat ze vervallen in individualisme.’

Het betrof een uitspraak uit 1838 van een mij onbekende filosoof. Daar de ondertiteling in gebreke bleef, en het een mij totaal onbekende moeilijke naam betrof, blijf ik dit helaas dus bij dezen ook aan u.

Gisteren zag ik in ‘Pauw’ gedeelten van de dossiers van de ten onrechte van fraude beschuldigde mensen, die wel degelijk recht hadden op toeslagen. Alles was zwart gemaakt. Dus kunnen ze er niets mee, geen hoe en waarom, en wat of waar de fout lag, niets valt nergens te lezen.

Wie is de baas eigenlijk in Nederland. Staatssecretaris Snel al lang niet meer, dat is duidelijk – uit het gesprek waar ook de Nationale Ombudsman aan deelnam bleek dat het waarschijnlijk aan de algoritmes lag. Later heb ik het item helemaal terug gezien – gewoon beangstigend. Hij noemde ook nog even de schandalig afhandeling van schadeclaims van de inwoners van Groningen. Er zijn amper huizen versterkt tegen de door de aardgaswinning nog te ontstane bevingen.

De vraag is dan ook mag de belastingdienst (lees overheid) zomaar levens van mensen blijven beschadigen. Of leidt het onthouden van terechte toeslagen en het vals van fraude beschuldigen straks tot aanslagen voor of op de overheid.

Schrijver: catrinus
Inzender: C.A. de Boer, 12 dec. 2019


Geplaatst in de categorie: actualiteit

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 98Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Ton Hettema
Datum:
26 dec. 2019
Het antwoord op je vraag is voor elke nl. met gezond verstand glashelder: de overheid wint altijd.
Meneertje Snel heeft al snel z'n kamerzeteltje weer ingenomen en niemand in de Betalingsdienst hoeft z'n dertiende maand in te leveren. Ziedaar de stand van zaken voorspeld door mr Alexis de Tocqueville..

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)