Inloggen
voeg je column toe

Columns

BOERENSCHANDVLEK

Eergisteren zag ik een ‘voorman’ van de boerenactiegroep FDF, de farmers defense force, op televisie een uitspraak doen, die velen van ons zal hebben geschokt.
Een jonge naïeve boer met vermoedelijk weinig opleiding, tenminste geen opleiding waar het vak geschiedenis of maatschappijleer in voorkwam, deed een pijnlijke en schandalige uitspraak.
Hij vergeleek de stikstofcrisis met het decimeren van een kleine bevolkingsgroep – hij doelde op de Jodenvervolging. En, meende die boerenpummel, zeg nou later niet van ‘wir haben es nicht gewusst’.

Ik had best wel enig respect voor de boeren, maar dat hebben ze bij deze zo’n beetje verspeeld. Deze uitspraak legt de ware aard van een boer bloot. Hij is een individualist en egoïst in optima forma, die zijn eigen-belang vooropstelt en dat doet met de meest onbezonnen vergelijkingen en uitspraken.

Heel erg jammer voor de wel goed willende boeren. Jazeker, ze krijgen het moeilijk, en ja pak ook de grote vervuilende industrieën eens aan. Terecht dat ze daar op wijzen. Maar zij behoren helaas tot de kampioen vervuilers, als de cijfers kloppen. Natuurlijk zijn er in het landbouwbeleid in het verleden dingen ondernomen, die gezien de huidige omstandigheden niet meer acceptabel zijn. Zo gaat dat helaas nu eenmaal. De kleine kruideniers hebben het ook allemaal moeten afleggen door de omstandigheid van het ontstaan van grootwinkelconcerns en internet. Jammer, maar wie heeft hen geholpen? Ze zijn stilletjes verdwenen.

De vergelijking met de Holocaust is zo vreselijk onsmakelijk omdat zij zichzelf met de Joden vergelijken die werden vergast. De enig juiste vergelijking is dat juist zij de vergassers zijn. Zij helpen ons en ons milieu door hun enorme stikstofproductie de vernieling in. Dus zijn zij eigenlijk de nazi's en wij hun slachtoffers.
Ja ik weet het, het is een grove net zo smakeloze verge-lijking, maar ja ze vragen er om, dus bij deze.

Vanmorgen hoorde ik dat die figuren ook nog eens werden uitgenodigd door Rutte voor een ontbijt met vermoedelijk een nutteloze uitwisseling van standpunten.
Pijnlijk omdat die figuren hun ongepaste vergelijking niet wensten terug te nemen. Jammer dat de overgrote groep serieuze boeren zelf niet hebben aangegeven dat deze mensen niet hun vertegenwoordigers en dus niet aan de ontbijttafel horen te zitten. Gemiste kans voor de boeren.

Rob Jetten vond dat het niet gepast was om met die boeren aan tafel zitten. Goed gescoord Rob. Gelijk gevolgd door een onnozele opmerking om te eisen dat die boeren van de FDF hun opmerking weer zouden intrekken, terwijl ze het al hadden bevestigd er achter te staan. Zoiets valt niet te herroepen Rob, het heeft geen waarde.

Ach wat de geschiedenis ons ten tijde van de bezetting ook leerde was, dat er toen ook relatief gezien veel ‘foute’ boeren waren. Het zou fijn zijn als de ‘goede’ boeren, die echt in overtal zijn en waarop we wel degelijk trots mogen zijn, zich openlijk van dat soort lui zouden distantiëren.

Even afwachten dus.

Schrijver: catrinus
18 december 2019

4.7 met 3 stemmen 160Er zijn 6 reacties op deze inzending:

Naam:
Ton Hettema
Datum:
1 januari 2020
Er zijn in principe best een aantal alternatieve manieren om een land te regeren.
Kijk bijvoorbeeld eens naar dit korte Youtube filmpje waarin uiteengezet wordt hoe de vertegenwoordiging en de besluiten in Zwitserland geregeld zijn.
Het probleem met eenmaal vastgeroeste systemen is, dat niemand die er in zit bereid is om het fundamenteel ter discussie te stellen. Je ziet het in praktisch alle afdelingen van de maatschappij gebeuren. En de reden daarvoor is, zoals ik in de laatste dagcolumn schrijf, dat al die tandwielen in elkaar haken en elkaar in stand houden c.q. voorkomen dat 1 radertje breekt zodat het hele klokwerk ontregeld wordt. Kijk maar naar de bankencrisis, waaromheen ik niet genoeg aanhalingstekens kan zetten om de gigantische oplichtersbende daarvan uit te drukken. Kortom, steek je licht eens op bij andere volkeren en alternatieve manieren van denken. Regeren hoeft niets anders te zijn dan Regelen.
Hier is de link:
https:llyoutu.bely5W45Va0cPE
(de ll-en zijn voorwaartse strepen)
Naam:
catrinus
Datum:
30 december 2019
Kom op Ton niet zo pessimistisch. Trouwens dit stukje ging over de boeren die zich onsmakelijk vergelijken met zoiets als de Holocaust. Ik ben het helemaal met je eens dat onze vorm van democratie achterhaald is. Maar zolang we het 'economisch goed' hebben en het slechter gaan ons persoonlijk niet treft (onze huidige ikke ikke en de rest kan stikken mentaliteit heerst) sudderen we voort. Er zal vast op niet al te lange termijn wel iets gebeuren - de tijd is er rijp voor. Maar we hebben binnen onze huidige spelregels als enige mogelijkheid, een hokje rood maken. Beste Ton het is zo gemakkelijk om in jouw stijl overal tegenaan te schoppen, maar presenteer ons dan een alternatief! Jij schijnt het immers te weten.
Naam:
Ton Hettema
Datum:
30 december 2019
Als je met n logisch verstand (niet n hoopvol, emotioneel, door allerlei mooie praatjes van zogenaamde experts en krantenjongens/meisjes, boekenschrijvers en politici voorbewerkt hoofd), dus strict logisch, nadenkt over het idee dat je ook maar een zandkorreltje zou kunnen veranderen door eens in de vier jaar n hokje rood te kleuren op n voorbedrukt vel papier waarop namen van mensen en 'partijen' staan die je niet eens kent en die dingen zeggen over plannen die ze zouden hebben om zaken in ons land 'anders aan te pakken' waaraan ze zich niet hoeven te houden, dan, als je dat denkt, lijkt het me n goed idee om eens n paar minuten onder de ijskoude douche te gaan staan, zodat je kunt voelen wat de politici voor jou voelen..
Naam:
catrinus
Datum:
26 december 2019
Misschien toch wel Ton. Wij hebben onze beleidsbepalers gekozen en sinds Rutte aan het bewind is, wordt er heel veel gesloopt. Ik noem het niet weer op. Je weet wat ik bedoeld: onderwijs, zorg, milieu, woningbouw enz. Misschien moet iedereen voor zich eens te rade te gaan bij zichzelf waarop hij eigenlijk heeft gestemd en wat dit te weeg heeft gebracht en zich van binnen aan zichzelf verontschuldigen en volgend jaar beter nadenken wat hij kiest. Helaas een van de weinige mogelijkheden die ons rest.
Naam:
Ton Hettema
Datum:
22 december 2019
Ach Catrinus, domme mensen vindt men overal, vooral tussen de omhooggewaaide en volkomen ten onrechte tot autoriteit geridderde politieke heutemeteuten..
Moet ik me nu ook schamen dat er zoveel idioten in ons land vrij rondlopen?
En me voor hen verontschuldigen? Bij wie? Voor wat?
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
19 december 2019
BOERS BOERENBEDROG BOERT SLECHT

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)