Inloggen
voeg je column toe

Columns

Een saai 2020

Nederland leek het afgelopen jaar flink op de kop te staan. Ik kan me niet herinneren dat er eerder zoveel werd gestaakt. Hulpverleners. Leraren. Boeren. Klimaatspijbelaars. De actiebereidheid was groot.

Er vonden in 2019 heftige discussies plaats over het klimaat. Over vluchtelingen die wel of niet vanuit economisch oogpunt proberen binnen te komen. Over Zwarte Piet die wel of niet moet blijven. Vuurwerk idemdito. En ondertussen werd in een Utrechtse tram een aanslag gepleegd en lijkt de jeugd weer massaal met messen rond te lopen, gezien het hoge aantal steekincidenten. Er werd zelfs gesproken over een aanslag op onze rechtsstaat toen een strafrechtadvocaat bruut werd doodgeschoten.

Maar zo makkelijk laten we ons gelukkig niet van de wijs brengen in ons nuchtere land. Eigenlijk zijn we een behoorlijk kneuterig landje. Prachtig woord ook. Ik kan kneuterig niet helemaal uitleggen, maar iedereen snapt wat ik bedoel. We houden van rust. Van regelmaat. Van traditie. Van gezelligheid. Probeer in het Engels maar eens het woord te verzinnen voor gezellig, die is er niet, maar wij hebben wel behoefte aan het woord in onze taal.

Oudejaarsdag stond bij mij uren de tv aan op radio 2 voor het Top2000 cafe. Honderden appjes zag ik in beeld voorbij komen. En ze boden me ondanks het heftige jaar veel hoop voor de toekomst. Alleen maar lieve en leuke appjes.

Veel bankzitters die genoten van de muziek. Van samen luisteren met de kinderen en de hond. Veel vrouwen hadden het over samen op de bank met hun mannetje. In hun huispak. Er kwam een lading oliebollen en appelflappen voorbij en regelmatig werd de buurt uitgenodigd om mee te smullen. Geen onvertogen woord.

Ondertussen ging er een camera rond in het cafe. Iedereen keek vrolijk of trok een gekke bek. Ook al was de wachttijd uren. Of zwaaide enthousiast met een bordje met de groeten aan opa en oma. Iedereen straalde saamhorigheid uit. Het werd op een gegeven moment wel een beetje saai, maar saai wordt soms denk ik zwaar onderschat. Ik hoop op een saai 2020. Dan vermaken we ons wel.

Schrijver: Bas Oosterlaken
2 januari 2020


Geplaatst in de categorie: actualiteit

2.5 met 2 stemmen 90Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Max
Datum:
2 januari 2020
Inderdaad, je kon geen krant of site opslaan, geen radio of tv aandoen. Staking werd bijna het woord van het jaar en 'steekincident' kon ik niet meer hóren. Nee, dan is cosy toch een stuk gezelliger.
Vroeger, in het zwartwit tijdperk, liep er een zekere meneer Humdrum in beeld, naast Kluckkluck. Nou zou je hem niet direkt herinneren als het toonbeeld van kneuterigheid, maar het woord humdrum dekt de lading wel, dacht ik. Vasthouden aan regelmaat, recht zo die gaat en vooral geen opzien willen baren.
Die Humdrum was een soort levend relict uit de tijd dat God nog niet uit Jorwerd verdwenen was.
Ook voor jou 'a dull 2020', Bas!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)