Inloggen
voeg je column toe

Columns

In het reine komen met jezelf

De balans-trut is ondernemend, dat moet gezegd. Ze staat bij de incheckbalie, met ‘Fifty Shades of Grey’ in de rugzak. Ze gaat haar droom verwezenlijken. Eindelijk, op zoek naar zichzelf, diep in ‘n regenwoud, ergens in Bolivia. Je oorspronkelijke innerlijke ik vinden. Alles op een rijtje zetten, met jezelf in het reine komen. In het reine, wat een verheven-zuiverende uitdrukking.

Balans-trutten uit alle landen en windrichtingen, zoekt steun bij elkaar. Want het is niet zo simpel, door glazen plafonds breken, zelfhulpboeken bestuderen, glutenvrije yoga-oefeningen, focusverbreding, oplaadbare Ansmann-batterijen voor vagina-balletjes en vibrator, het weerstaan van de fluctuerende kinderwens, het kriebelen van zwangerschapshormonen...

Ik heb slechte ervaringen met een exemplaar in mijn nabijheid. Ze was mijn buurvrouw, exact twintig jaar geleden. We noemden haar ‘Truusje Aangebrand’, een broeierig-opgefokt, ietwat psychotisch, type dat het moeilijk had met zichzelf en de wereld. We hadden onze verdieping amper enkele dagen betrokken of ze kwam al vragen of we andere vloerbedekking wilden aanschaffen omdat we zo luidruchtig heen en weer liepen en of we er tussen 16.00 en 19.00 uur rekening mee konden houden dat ze dan studeerde...

Enkele maanden daarna klopte er iemand, op een zaterdag, aan onze deur. Een beleefde meneer stelde zich voor: ‘ik ben de vader van uw onderbuurvrouw, heeft u even tijd voor mij?’.

Hij vertelde dat zijn dochter een veeleisende leidinggevende functie had, dat ze zich zorgen maakte over de goede afloop van het specialisatie-examen ‘medisch hulpverlener’, dat ze moeite had met concentratie, dat haar gynaecoloog wat complicaties had vastgesteld, dat ze zocht naar meer houvast in het leven, dat al haar vriendinnen, zusjes en nichtjes inmiddels moeder waren geworden, dat ze een wereldreis zou moeten maken, om zichzelf te ontdekken’. We keken meewarig. Zijn kleine meid was een balans-trut die gaarkookte in eigen sop.

Een tijd nadien zagen we enveloppen van makelaarskantoren bij haar post en, verdomd, niet lang daarna stond er een verhuiswagen voor de deur. Volgens een welingelichte huisgenoot zou mevrouw Aangebrand naar een appartementencomplex in de buurt van het Vondelpark zijn verkast. Hopelijk heeft ze daar een zolderwoning kunnen krijgen.

Schrijver: Ton Mantoua
8 jan. 2020

1,7 met 3 stemmen 131Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)