Inloggen
voeg je column toe

Columns

TOELICHTING

In de rubriek beweringen heb ik een stelling gedeponeerd namelijk de stelling van de diplomaat filosoof
Joseph de Maistre, die luidt als volgt: elk land krijgt de regering die het verdient.
Door mij vrij vertaald naar: elk land krijgt de leider die het verdient. Daarbij gaf ik meerdere voorbeelden zonder nadere toelichting om de lezers te laten nadenken of dit wel of niet klopt. Maar misschien wel aardig om te zien hoe ik tot zoiets kom.

Ik noemde Trump als leider van Amerika, omdat hij eigenlijk de echte gevoelens, die vermoedelijk onder de Amerikanen leven, doeltreffender vertolkt dan menigeen denkt. En ouderwets Amerikaans presidentieel omgaat met vrouwen.

Poetin noemde ik omdat Rusland al eeuwenlang een totalitair systeem aanhangt en Poetin dit weer nieuw leven in weet te blazen. Alhoewel is het ooit echt weggeweest?

Macron is ook zo’n typische Franse leider. Pedant, parmantig, zichzelf een soort van leidersrol in Europa aanmetend. Net als destijds De Gaulle, voorop lopend bij de bevrijders, terwijl hij in werkelijkheid een bescheiden rol had gespeeld. Macron een jongere uitvoering van Sarkozy – nou iets groter dan, dat wel.

Merkel noemde ik omdat zij misschien wel de echte leider van Europa is, zoals Duitsland altijd is geweest. Helaas is zij te lief. Ik herinner me dat Berlusconi haar liet wachten in plaats van haar te verwelkomen, omdat meneer aan het bellen was. Ziet u dat gebeuren bij een Helmut Kohl. Die had hem ter plekke bij de nek gepakt en het mobieltje in z’n snufferd gedrukt. Ja, ik verwoord het maar een beetje platvloers, komt het wat realistischer over. En dan ook nog zijn schandalige getapte telefonische opmerking over ‘de onneukbare’ dikke kont van mevrouw Merkel. Of het waar is of niet, ik las het in een artikel van Trouw. Kan het feitelijk niet bevestigen – dat van die kont niet en ook niet of dat de berichtgeving zelf klopt. Fact checking in dezen is onmogelijk. Nogmaals had hij dit over Helmut Kohl gezegd dan was die hem op z’n nek gesprongen. Kortom een schandalige belediging.
De man komt er nog mee weg ook – of is hij mede misschien daarom uit beeld – weg ’gesaneerd’ dus?

Natuurlijk is Boris Johnson typisch Engels, een beetje verknipt, waarschijnlijk door een kostschoolopvoeding, waardoor veel Engelse intellectuelen zijn verpest.

En last but not least onze eigen premier Rutte. Voor de duidelijkheid typisch Nederlands. Een polderaar bij uitstek. Zoals ook bijvoorbeeld Den Uyl was, die ons vreselijk foute prinsje Bernard, na de Lockheed-affaire als ergste straf gaf, dat hij z’n militaire pakje niet meer aan mocht trekken en enkele functies niet meer mocht vervullen. Puur om de ‘royalisten’ onder ons niet voor het hoofd te stoten en geen toekomstig zetelverlies te lijden.

Echter Rutte (wiens partij ik niet aanhang) is een geboren specialist onder de huidige politici. Hij is wat een Messie is in het huidige voetbal. Een man die zich uit alle benarde posities weet vrij te spelen en dan ook nog de bal weet te behouden en altijd weer scoort. En hij is nog jong voor zijn functie en kan nog jaren mee.
Geliefd bij vriend en vijand. Een joviale buurjongen, die niet in pijnlijke liefdesaffaires is beland. Toch gun ik hem een liefhebbende partner – hij verdient het. Een echte Nederlandse leider, ideaal om ooit de leider van Europa te worden, want wij wanen ons toch het voorbeeld van hoe Europa zou moeten zijn. Toch…… ?

Schrijver: Catrinus
24 jan. 2020

3,0 met 5 stemmen 123Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
Ton Hettema
Datum:
3 feb. 2020
Ik ben blij dat je t vraagt.
Maar je moet er wel zelf wat werk voor doen. t Heeft geen zin om zomaar namen te noemen, ook al zijn t de juiste. t Heeft mij n jaar of 5 gekost om ze te achterhalen. Dus als manier om je in te werken, doe 'ns wat onderzoek naar de volgende instituten: CFR, UN, FED, EU Comm, Bilderberg Groep, World Trade Organisation, World Health Organisation, Soros en z'n netwerk, World Bank, Bank of International Settlements, Rockefeller Institute, Rothchilds Family, Bush Family, Clinton Foundation en Clinton Global Initiative, Koch Brothers, The Illuminati, English Royal Family, de Drie Onafhankelijke Steden, de Vatican Bank, Deutsche Bank, het internationale netwerk van zwart geld via Cyprus, Malta, Panama, Malediven, etcetera..
Je kunt ook beginnen met n boek te lezen van Jim Marrs, bijvoorbeeld 'the rise of the fourth Reich'.
Naam:
catrinus
Datum:
3 feb. 2020
Beste optimistische Ton er zit misschien wel een flinke kern van waarheid in jouw bewering, maar het zou mooi zijn om hem toe te lichten. Pakweg 500 is zo gemakkelijk en het zou dan ook mooi zijn om er ongeveer 200 van te noemen. Daar is een bewering toch voor om hem te onderbouwen? Geen lukrake kreten - heb ik van jou geleerd.
Naam:
Ton Hettema
Datum:
2 feb. 2020
bewering: de huidige premier van Nederland is bij uitstek een exponent van de lafheid, de corruptie, het opportunisme, de hebzucht, de arrogantie, de zelfoverschatting, de achterbaksheid, het gebrek aan karakter, de minachting en de principeloosheid van onze huidige generatie politici (enkelen uitgezonderd), die onze democratie hebben gekaapt en onze soevereiniteit hebben verkwanseld aan 'n internationale club van pakweg 500 leden die bezig is zich alle macht en alle bezit in de wereld toe te eigenen. Misschien zijn de gilets jaunes en de Brexit de eerste tekenen van optimisme sinds jaren (2016, toen President Trump werd gekozen) waaruit wij, de werkelijk oprecht integere mensen van deze wereld, de hoop kunnen putten dat nog niet alles verloren is.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)