Inloggen
voeg je column toe

Columns

De valse trots van de Dolly Dots

In de DWDD-uitzending van 29 januari 2020 kregen we weer een mix van de actuele sensatietrekkers voorgeschoteld. De tafelheer was deze keer de gelukkig diepzinnige, komische en gevatte, homoseksuele schrijver Tom Lanoye, die op meesterlijke wijze een stuk uit zijn Shakespeare-vertalingen voorlas. Duidelijk dikker geworden, maar dat staat hem wel. In combinatie met een hoog intellect is dat schoon om te zien, denk ook aan Pfeijffer en Goethe. De geschiedkundige/opiniemaker Rutger Bregman (Renesse, 1988) kwam als eerste aan tafel zitten. Hij kwam praten over zijn pamflet 'Het water komt', wat vele miljoenen keren gratis wordt uitgedeeld. Volgens Rutger en de klimaatspecialisten, waar mij hij babbelde, is de Noordzee rond 2100 zo'n dikke twee meter gestegen. De Zeeuwse stormvloedkering is gebouwd om veertig centimeter tegen te houden. Er zullen dus snel effectieve maatregelen getroffen moeten worden, willen we het leeuwendeel van Nederland voor de volgende generaties behouden. Door het razendsnelle smelten van de Noord- en Zuidpool stijgt het zee- en oceaanwater overal ter wereld. Nederland is één van de landen, die de volle laag krijgen, omdat Nederland meters onder de zeespiegel ligt. Steden als Amsterdam, Rotterdam, Haarlem, Alkmaar, Den Haag en Delft zullen, als wij niets doen, straks onder watersteden zijn, die enkel nog door geoefende duikers bezocht kunnen worden. Misschien kunnen we alvast beginnen met het ontruimen van onze musea. Als alle Nederlanders naar Oost-Nederland gaan, wordt het daar stikdruk met alle agressieve vormen vandien. Een enorme volksverhuizing naar de binnenlanden van Europa zal het gevolg zijn. Zwitserland voelt de bui al hangen.

Daarna schoof de tevergeefs opgepoetste Linda de Mol aan tafel en gaf Matthijs haar een flinke promotietijd voor haar nieuwste amusementprogramma 'Deze quiz is voor jou'. Het concept is door Linda zelf bedacht (ja, dat kan ze echt!) in een stresstijd van twee maanden, zoals ze zei. Volgens mij kun je in één dag wel bedenken wat zij bedacht heeft, maar een stresskip zonder fantasiekop als Linda natuurlijk niet. De clou is dat er iemand in de quizzaal zit, die niet weet, dat hij of zij het gewonnen quizgeld gaat krijgen. Verder doen er natuurlijk van die oervervelende, bekende Nederlanders aan mee om het simpele volk te trekken. Van de bijna uit elkaar vallende etalagepop Linda naar de krakkemikkige vijf oude heksen van de Dolly Dots is een klein sprongetje. De met dure kleding, dikke lagen make-up, botoxbehandelingen, kunstgebitten en contactlenzen uitgestalde bejaarden, die hun rollators even uit beeld hadden gezet, kregen het al benauwd op hun blazen van het lange, oeverloze gezwam van de geslepen aandachttrekster Linda. Zij hadden toch een echt grote primeur of niet soms? Niet dus, maar dat bewustzijn kun je die aftandse, lelijke en versleten hoelahoepdanseresjes niet inpeperen. Dus deed de huisdichter Nico Dijkshoorn er nog een paar fabels bovenop en 'dichtte' hij hoe hij hen in de kleedkamer had bespied en hoe hij had genoten van het gepulk en getut wat ze met elkanders haren deden. Als een eerste klas leugenaar bewierookte hij hun haardossen en noemde hij hun geen steek veranderd. Liegen over de ouderdom heet dat. Geen kijker die hem geloofde. De vijf Eucalypta's keken adorerend naar Nico Casanova en Matthijs verloor zijn bewustzijn, wat hij eerlijk toegaf. Zijn vrouw Karin zal wel weer met grote argusogen gekeken hebben.

Hoera! De Dolly Dots gaan weer op tournee! Ze gaan een theatertour met veel van hun oude hits doen. De bejaardentehuizen zullen leeg stromen (echt in de stijl van Willeke Alberti!) en er zijn altijd nog wel wat randdebielen voor te vinden, maar nee, echt, wat een schertsvertoning en wat een ordinaire, stompzinnige en potsierlijke aandachttrekkerij! Angela staat al met haar show 'Lueke binge' in de theaters en blijkbaar heeft ze haar connecties daar zover gekregen. De enige dames van de Dolly Dots, die een beetje konden zingen, waren Angela Groothuizen en wijlen Ria Brieffies. De andere vier (ik laat bewust hun namen weg) waren slechts danseressen. Op de vraag van Matthijs of ze ook met nieuwe songs komen, viel een ongemakkelijke stilte. Angela prevelde nog wat over covers, maar in feite hebben ze nooit zelf liedjes en muziek gemaakt, maar deden Richard de Bois (1949 - 2008) en Peter van Asten dat. Bovendien hebben deze heren al hun muziek regelrecht van ABBA gestolen, wat de holheid en de onechtheid van de Dolly Dots's onderstreept. Zij hebben de succesformule van ABBA zoveel mogelijk nagebootst. Als niet originele papegaaien. Plus een vette dosis erotisch getinte verblinding van de zwoel dansende en loerende gogo-girls.

Wat ik echt een schande vond, is het respectloze en walgelijk zelfingenomen feit van de vijf Dolly Dots, die werkelijk met geen enkel woord over hun voormalige medezangeres Ria Brieffies spraken, terwijl er wel foto's en filmbeelden van hun met Ria werden getoond. Maria Petronella Brieffies werd op 23 februari 1957 in Lutjebroek geboren. Zij trouwde in 1981 in Hippolytushoef met de muzikant/tuinarchitect Hans Oldersma, met wie zij een zoon (Maikel) en een dochter (Melissa) kreeg. Ria zei op haar sterfbed tegen de Dolly Dots, dat zij moesten blijven zingen en dansen, maar toch, zoiets doe je niet. Ria overleed op 20 juli 2009 in Westerland door longkanker. Zij werd 52 jaar. Kort na haar overlijden maakten de vijf overgebleven Dolly Dots bekend, dat ze nooit meer als de Dolly Dots zullen optreden. Die belofte hebben ze al eens gebroken, maar nu doen ze werkelijk aan een mensonwaardige beloftebreuk. Plus het overduidelijke feit dat ze er werkelijk totaal niet meer toe doen. Of proberen ze nog wat extra euro's voor het in stand houden van hun luxelevens op te hoesten? Het is hoe dan ook bizar en not-done. Ik troost me met de uitspraak van Tom Lanoye, die zich de Dolly Dots niet kon herinneren, maar LUV wel, vooral in combinatie met 'Waldolala' met de uitgelaten, oude snoeperd Sjef van Oekel.

Schrijver: Joanan Rutgers
29 januari 2020


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.0 met 1 stemmen 101Er zijn 5 reacties op deze inzending:

Naam:
catrinus
Datum:
1 februari 2020
Dank je Joanan, voor je beleefde en intelligente toelichting.
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
31 januari 2020
Even reageren en de aap is al uit de mouw. Blijkbaar hebben wij een verschillende en botsende opvatting over wat humor is. Je kunt niet stellen dat mensen met autisme per definitie 'een onderontwikkeld gevoel voor humor' hebben. Sterker nog, veel autisten zijn vaak uitermate gevoelig voor subtiele(!) vormen van humor. Je trekt de term 'spiritueel verheven' uit zijn context. Dat doen verdedigers in het nauw en met een minderwaardigheidscomplex wel vaker. Maar domme Pino toch, ik geniet juist van kritiek en polemiek, ik heb de boomerangeffecten al eeuwen geleden ingecalculeerd. Sinds ik op een hoge rots (de Parnassus) met Socrates, Vergilius en Cicero discussieerde. Snap je dan niet dat ik de ongepaste ijdelheid van de vijf uitgerangeerde Dots aankaart? Of is dat ook tegen jouw zere been en draai je nog steeds hun greatest hits? Hopelijk heb je hiermee jouw kleingeestige revanchegevoel bevredigd en laat je zelf eens zien hoe een column er volgens jou wel moet uitzien, want kijk, dan heb je pas echt recht van spreken. Dat jij zo humorloos bent, kan een ander niet voor jou veranderen. Voorts hoeft hoge intelligentie een mening op een lager niveau niet uit te sluiten, bovendien, gezien de ernst van mijn beschouwingen kan de boog niet altijd gespannen staan. Of wil je het graag overnemen? Mij best. Doe maar een gooi. Mijn visie over spirituele verhevenheid moet je niet op verstandsniveau zoeken. Ik ben een wetende, maar tevens één brok niet-weten. Ik haal alles uit het onderste van mijn tenen. Een lege huls resteert. Ik krijg vooral veel aangeleverd uit de spirituele wereld. (-) Verder vertoef ik permanent in een nul-gevoel over mijzelf. Incluis een chronische depressie. Van daar uit... Maar wat flik je me nou toch met dat lullige, clichématige 'God loves us all'? In cauda venenum? Alsof daarmee de kous af zou zijn. Echte bruggenbouwers verrichten door weer en wind hun zware arbeid. Zij nemen geen genoegen met een suggestief, dromerig, de juist hoogst interessante schermutselingen onder het vloerkleed vegende, met de mantel der liefde bedekkende dooddoener. Maar jouw onhandig doorgegeven complimenten steek ik toch maar in mijn zak. Fúck de 5 DD's!...
Naam:
catrinus
Datum:
31 januari 2020
Goed Joanan, dat jij een 'bijzonder' iemand bent, dat is onderhand bekend. Zogenaamd 'spiritueel verheven' wat je ooit eens in een reactie op mijn stukje Wu wei gaf geloof ik. Ik was even vergeten dat je daarin bekende een vorm van autisme te hebben. Vandaar dat je een onderontwikkeld zeg maar 'primitief' gevoel voor humor hebt. Sorry ik had niet moeten reageren. Knap trouwens dat je nu opeens wel de opmerking van Nico doorziet. Beste Joanan kritiek krijgen ben je misschien niet gewend, maar hoort er ook bij.
Maar echt lees het goede ook, nogmaals ik heb bewondering voor je fraaie 'meditatieve' beschouwingen.
En weet je, dat je ooit op een stukje wat ik in de rubriek humor plaatste, opmerkte: ik heb geen moment kunnen lachen, nou ik om dit verhaaltje van jouw dus ook helemaal niet. Ik reageerde omdat ik zelf een beetje verbolgen was - dat een zo'n zichzelf hoog intelligent achtende man, zoiets aflevert. Beste Joanan, laten we deze discussie hiermee beëindigen. Ik hoop dat de boodschap ondanks mijn spraakgebrek tot je door is gedrongen. Bedenk maar:
God loves us all
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
31 januari 2020
Hooggeëerde, kattige Catrinus, ik doe niet alsof ik de meesten zelf heb gesproken of gekend, ik verdiep mij grondig in hen en ik stem mij als medium op hen af. Dat Tom homoseksueel is, vermeld ik er graag even bij, omdat niet iedereen dat weet en ik dat overigens als een complimenteuze eretitel zie. Wat jij 'schandelijk afkraken' noemt, ervaar ik als humoristisch de waarheid prediken. Ik zou mijn aanbidding van de esthetische, hoogst begerenswaardige bollingen van Eva zeker niet zo profaan, ordinair en onwaar als jou beschrijven. Ik doelde trouwens meer op de gezichten van de Snolli Dots. Als Nico echt de bossen haar bedoelde, dan is dat een bedekte sneer naar de rest. Zelf zie ik mijzelf meer als een Quasimodo. Heb jij trouwens een spraakstoornis?...
Naam:
catrinus
Datum:
30 januari 2020
Ik had me voorgenomen niet op jouw inzendingen te reageren - alhoewel ik voor je beschouwingen, waarin je doet of je de meesten(nog levenden of net doden) zelf hebt gesproken of gekend, heel veel, lees goed, bewondering. Een hele toer om al die info te verzamelen - er van uitgaande dat het klopt.
Maar deze column klopt niet qua smaak. Ten eerste 'homoseksuele' Tom Lanoye - het bekende in hokjes plaatsen. Misschien, wat vermoedelijk wel duidelijk was, zinvoller te vermelden dat hij een Vlaming is.
Het schandelijk afkraken van mensen op hun uiterlijk is wel heel heel goedkoop. Niet iedereen bezit de heeft de fraaie 'boobies',waar jij zo op geilt van Evan Jinek. Ik vermoed dat huisdichter Nico bedoelde dat de dames van achteren(hun haardossen) niet waren veranderd. Ach en Linda is ook maar een mens en wordt ook ouder net als iedereen. Niet iedereen zal eeuwig zo'n goddelijke Adonis als jij blijven.
Wat ik met je eens ben is dat het weer eens ouderwets slechte uitzending was - inderdaad een promotiebijeenkomst. Bregman en Tom Lanoye vormden het enige zinvolle. Meestal kijk in de volle dag en spoel de onzin door. Toevallig dit keer eens niet. Na afloop een kater van teleurstelling - er is me tijd afgestolen.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)