Inloggen
voeg je column toe

Columns

Kan Rutte run op tuinbonen voorkomen?

Het is een steeds sterker wordend gerucht in Den Haag dat er een run kan ontstaan op tuinbonen.
De tuinboon – behorend tot de vlinderbloemen-familie - is rijk aan eiwitten, vitamine B, vezels, mineralen en foliumzuur. De tuinboon zou bij uitstek geschikt zijn om slapeloosheid te bestrijden, zo is in medische kring onlangs bekend geworden (‘Medical Aspects of Vegetables’, Green Valley 2019). En juist slapeloosheid is in deze tijd een zeer veel gehoorde klacht.

Juni en juli zijn de maanden dat de verse tuinboon wordt geplukt en in de schappen verschijnt. Dat is nog even wachten dus.

Maar de run zou kunnen ontstaan op blik, glas en diepvries. De ervaring heeft inmiddels geleerd dat zodra de voortreffelijkheid van de tuinboon bekend wordt het juist de meer welvarende mensen zijn die de schappen leeghalen, waarbij de mensen aan de onderkant van de samenleving (ongeletterden, oudere allochtonen, klanten van de voedselbanken) het nakijken zullen hebben.
Het kabinet heeft overwogen de mededeling over de tuinbonen in de persconferentie van dinsdag door de premier te laten doen, maar heeft hier bij nader inzien van afgezien.
Enerzijds omdat de mededeling te midden van andere mededelingen zou ondersneeuwen, anderzijds omdat Premier Rutte niet de grote verbieder wil zijn maar veeleer de wijze staatsman die Nederlanders prijst om hun inzet in alle geledingen.

Men heeft er toe besloten om een staatsman in te schakelen die vanavond om 20 uur in het Journaal een beroep op de Nederlander zal doen om niet meer dan maximaal 2 potten (blikken etc.) in te slaan op straffe van een boete van 200 euro. Voor gezinnen met meer dan 3 kinderen is een uitzondering gemaakt, wat in Den Haag wordt beschouwd als een concessie aan de Christen Unie, die nu eenmaal ook in het kabinet vertegenwoordigd is.

Bijzondere tijden, bijzondere maatregelen, bijzondere woordvoerders: Marc Rutte heeft oud-minister van Justitie Ivo Opstelten bereid gevonden vanavond ons volk te waarschuwen. Een man van gewicht die zijn sporen heeft verdiend en de nodige indruk zal maken, iets wat de VVD in de peilingen ook gaan kwaad zal doen. En Ivo zal handhaven met de door hem ingevoerde nationale politie.

Kijken dus vanavond.

2 waarschuwingen mijnerzijds:

- Dring de tuinboon niet op aan je kinderen: zij haten vaak de bittere smaak (mogelijk veroorzaakt door tyramine).

- Gebruik zelf ook geen overdosis aan tuinbonen: door tyramine en alkalloïden kunnen in theorie enzym-problemen ontstaan (maar dan moet je het wel erg bont maken met hamsteren en veel potten/ blikken achter elkaar gaan consumeren).

Schrijver: Marja Raadt
1 april 2020

4.1 met 14 stemmen 147Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Ton Hettema
Datum:
2 april 2020
Heerlijk, die tuinboom, sorry tuinboon, de rare snijboon onder de peulvruchten. Het zijn saaie bonen. Als je een tijdje naar zo'n aquarium-pot kijkt, dan val je fluks in slaap. Zo heb je aan 1 pot genoeg..

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)