Inloggen
voeg je column toe

Columns

Geniale tv

In eerste instantie dacht ik nog dat ik in een hele goede bui was. Een die al weken aanhield. Het tv aanbod leek ineens een stuk leuker. Ik moet althans harder lachen om grappen die even slecht lijken als de slechte grappen voorheen. Programma’s zijn beter en verhaallijnen lijken veel vaker oscarwaardig.

Als iemand in een serie op een vermakelijke manier wordt vermoord (en dat klinkt in eerste instantie een beetje luguber van mij geef ik toe, maar dat komt best vaak voor. Denk bijvoorbeeld aan een dertien-in-een-dozijn slechterik die wordt vermoord met een vallende piano of gewoon op een grappige manier wordt neergeschoten in zijn voorhoofd om vervolgens met een verbaasde blik achterover te vallen), dan kon ik daar eerder om grinniken, maar de laatste tijd merk ik dat ik er hardop om moet lachen.

Hetzelfde geldt voor de grappen van een Peter Pannekoek in 'Dit was het nieuws' om eens iemand te noemen. Of is het Pannenkoek? Normaal goed voor een gniffel, nu een schater. De heer Pannekoek/Pannenkoek is best grappig, maar niet geniaal. Na afloop probeerde ik dan zonder succes te beredeneren wat er dan zo grappig was, waar ik zo hard om moet lachen.

Er is geen concurrentie meer sinds Corona. Je ziet niemand meer om naar een paar slechte grappen te kunnen luisteren. Geen emotie meer over het werk. Geen leuke of irritante collega’s. En managers zijn altijd irritant. Er is geen vreugde meer over een schitterend doelpunt; geen woede over een gemene overtreding. Maar er is nog wel tv om ons ei in kwijt te kunnen. En Netflix en Youtube en vloggen, maar dat schaar ik allemaal onder tv. Van die mensen die zeggen nooit tv te kijken, maar vervolgens wel acht series en zes programma’s opnoemen die ze wekelijks volgen. Hippe, jonge mensen leiden vaak aan dat syndroom.

Het is alsof we weer terug in de tijd zijn. De tijd dat de kermis en het circus 1x per jaar hun tenten opzetten in je dorp, terwijl de rest van het jaar er geen fuck was te beleven. En wat daar allemaal te zien was, was echt wonderbaarlijk! Inmiddels vinden we de carrousel en schiettent niet meer zo spectaculair en die baard van die vrouw is duidelijk opgeplakt, maar destijds hadden we niet beter. Ge-ni-aal.

In die situatie zijn we nu zo ongeveer weer beland. TV is alles wat we hebben en het is briljant, dat gevoel. Als er over een paar maanden dus wordt geklaagd, dat het tv aanbod ineens slechter lijkt te zijn geworden, dan is dat dus eigenlijk goed nieuws. We hebben weer wat beters te doen.

Schrijver: Bas Oosterlaken
22 april 2020

4.5 met 4 stemmen 64Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)