Inloggen
voeg je column toe

tabblad: columns

< vorige | alles | volgende >

column (nr. 2024):

Achterdochtige types als ik

Het deel van Amsterdam-Oudwest waar ik woon droeg vroeger ‘koperen-knopen-kwartier’ als spottende bijnaam. In deze zeeheldenbuurt vonden de eerste stadsuitbreidingen plaats. Het laatst resterende weterinkje werd in 1959 gedempt. Begin twintigste eeuw woonden hier rijksbeambten en hun gezinnen, toegestroomd uit alle hoeken van het land, die middenkaderfuncties bekleedden bij openbaar vervoer, havendiensten of politie. Ze waren trots op uniform en verworven status.

De hedendaagse gemeenteraad wordt gedomineerd door GroenLinkse heertjes die zich druk maken over papa-dagen. En nu laten ze ons meebeslissen over een post op de stadsdeelbegroting. Men schrijft dat er, op basis van ‘meeste stemmen gelden’, driehonderdduizend euro beschikbaar komt voor plannen die bewoners en ondernemers hebben ingediend en die dit jaar worden uitgevoerd. Een achterdochtig type als ik twijfelt tussen de leverworst die mij wordt voorgehengeld en de vraag hoever je tegenwoordig reikt met driehonderdduizend euro, voor realisering van mooie plannen.

Eerlijk gezegd, het was mij ontgaan, Het Grote Verbeterplan Amsterdam. Het pictogram op de envelop maakt op mij een nogal infantiele indruk; het lijkt op de huisstijl van de irritant-insisterende nationale postcodeloterij: u heeft nog twaalf, nog vijf, nog drie dagen de tijd om mee te dingen naar de jackpot, de giga-geldprijzen die in uw buurt kunnen vallen; stelt u zich voor dat de kanjertruck met ons prijzenteam bij de buren stopt en u bent de enige die geen lot heeft. Dat wilt u toch niet? Gebruik dus snel de straatprijsverdubbelaar...

De vroede vaderen noemen het ‘West Begroot 2020’. We zien ‘n gestileerde persoon die in de ene hand ‘n euro vasthoudt en met de andere hand het geld over drie portemonnees verdeelt. GL-hotemetoten weten eigenlijk geen raad met de echte zorgen, noden en gezondheidsrisico’s van negentiende-eeuwse wijkbewoners. Dat merk je aan de aarzelend-halfhartige manier waarop ze momenteel de kwestie van de verouderde en gevaarlijke loden waterleidingen proberen aan te pakken: wij hebben uw verhuurder gevraagd deze panden (van voor 1960) op manco’s te controleren; de huurcommissie kan u informeren over uw rechten.

Alle stuurse referendarissen zijn verdwenen, de opgepoetste koperen knoop is getransformeerd in gevaren voor jonge kinderen en zwangere vrouwen.

Schrijver: Ton Mantoua
6 jun. 2020


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4,0 met 2 stemmen 80Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)