Inloggen
voeg je column toe

Columns

Een ongebruikelijke smeekbede

Het is zondagavond, even na tienen, dan verwacht je zo’n telefoontje niet. Ik herken haar stem meteen: ‘hallo lieverd, ik wil je om een gunst vragen’. Ze spreekt het woordje ‘gunst’ exotisch uit, maar dat begrijp ik wel, want het Nederlands is niet haar moedertaal en ik ben er niet zeker van of ze alle betekenissen kent. Aan iemand vragen een dienst te bewijzen kan een schaakmat bevatten. De kunst van zakelijk weigeren is weinigen gegeven, maar wel zo makkelijk en kan veel misverstanden voorkomen.

Een vrouw denkt na voordat ze een kennis in zo’n geval benadert. Een heer als ik vat het sportief op: ‘wat kan ik voor je betekenen, zit je in geldnood?’. Zij: ‘ik heb een gescheiden halfzuster, die heeft een Duitser leren kennen en ze gaan eind oktober trouwen, maar ik kan onmogelijk in m’n uppie naar dat huwelijksfeest want ze zijn van plan er ‘n sjieke meerdaagse van te maken, in een kasteelhotel, iedereen rijdend in een Bentley, voor al hun genodigden’.

Ongebruikelijk, maar ik voelde me gevleid, als beoogd escorte, in de vermomming van legitiem echtgenoot. Zij: ‘ik heb de afgelopen jaren niet altijd de waarheid gesproken over mijn echtscheiding en ik heb tegen haar volgehouden dat ik met ‘een vaste vriend’ samenwoon'.

Ik antwoord, jolig en luchtig: ‘maak je geen zorgen, ik help je wel’. Een Amsterdammer neemt geen blad voor de mond: ‘waar is dat feest, in een opgepoetst party-center in Vaals?’ Dan schiet door m’n hoofd dat haar familie uit Saksen komt: ‘de bruiloft is in een dorp vlakbij het drielandenpunt van Duitsland, Polen en Tsjechië. We vliegen van Rotterdam naar Dresden en gaan daarna per auto verder. Ik ben druk bezig met mijn garderobe...’.

Ik dacht aan mijn vroegere vermogen om smeekbedes met gratie af te wijzen. Dat wordt komend najaar dus een toneelstuk opvoeren, ten pleziere van een verre vriendin. Ik vraag niet naar nummer-hoeveel ik op haar short-list stond; ‘iedereen’ is tegenwoordig bezet of overleden. Toch blijft het gevoel van geclaimd zijn. Dekmantel spelen is niet iedereen gegeven...

Ik schrik wakker, uit een rare droom.

Schrijver: Ton Mantoua
18 juni 2020


Geplaatst in de categorie: feest

4.7 met 3 stemmen 1.369Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)