Inloggen
voeg je column toe

tabblad: columns

< vorige | alles | volgende >

column (nr. 2032):

Scheveningen-alliteraties

BAUDET’S NIEUWE BOEK kan enige voorpubliciteit gebruiken. Een knuppel om in het hoenderhok te gooien, snel gevonden. Zes woorden volstonden, iedereen fulmineerde, iedereen voelde zich gebruuskeerd, iedereen nam aanstoot, iedereen eiste genoegdoening, iedereen sprintte naar de interruptiemicrofoons. De reinigingsbodes verwijderden de verontwaardigingsbacillen uit de lucht.

Arib greep de hamer en verzocht de onverlaat zijn criminele diskwalificatie terug te nemen. De argeloos in het rond kijkende minister vond stilletjes dat de spreker eigenlijk de rol van verraderlijke killer had overgenomen en de Forum-leider zei het openlijk, aan het begin van het stikstofdebat. Even keerden ‘Johnson-moordenaar’-tijden terug.

Onderbreken? Baudet wilde best schorsen. Hij had tenslotte zijn ‘punt’ gemaakt. Anders formuleren? Hij probeerde het met een tegenvoorstel: we maken er ‘deze minister met haar moorddadige stikstofmaatregelen van; iedereen akkoord?’ Onze volksvertegenwoordigers vonden het zo wel genoeg. Ieder woord was er vanaf nu één teveel, de toon was gezet, er werd gesproken over geniepig en slim nepbeleid in een kangoeroe-parlement.

Ook donderdag werd mevrouw-de-voorzitter geflankeerd door meerdere presidiumdames. Erg geïmponeerd en ongelukkig kijken en doen alsof je aan het werk bent is in die beroepsgroep een pluspunt. Af en toe beginnen ze ijverig te turven, bij hoofdelijke stemmingen en dergelijke. Waarom ze die groepen van vijf streepjes blijven gebruiken, geen mens die het weet; zo digibetisch lijken deze jongejuffrouwen nu ook weer niet.

De minister voor voedselkwaliteit verdiepte zich in haar aantekeningen. Er was haar geadviseerd om de onaangename begrippen ‘stikken’ en ‘verstikken’ zoveel mogelijk te vermijden en haar favorieten ‘landbouw & natuur’ in stelling te brengen. Uiteraard bleef ze onbewogen; ze leek op de vroegere Bossche scholiere met haar sippe CU-uitstraling. Maar ze leert snel.

Gedurende de rest van het debat was lastpost Thierry in geen velden of wegen meer te bekennen. De zoveelste zwakke beurt van de Tweede Kamer, waar frustraties en kissebissen de boventoon voeren, de heilloze verbouwing opnieuw is uitgesteld en men smacht naar het zomerreces. Op de redacties van buitenlandse nieuwszenders kreeg Vera Lynn de voorkeur boven ons onbeduidende Carola-incident.

‘Schandelijke Schouten-schoffering’, niemand wil zich verslikken in Scheveningen-alliteraties die alleen in onze taal voorkomen.

Illustratie: Minister Carola Schouten
Schrijver: Ton Mantoua
21 jun. 2020


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3,3 met 3 stemmen 74Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)