Inloggen
voeg je column toe

Columns

Voortschrijdend inzicht

‘Weten we zeker dat Akwasi niet in dat pak zit?’ Een eeuwigheid geleden, althans dat voelt zo, plaatste Johan Derksen deze ietwat foute, maar absoluut niet racistisch bedoelde opmerking in zijn kroegpraatprogramma.

Ietwat fout omdat de discussie van de laatste jaren over Zwarte Piet de meesten van ons, ik bedoel de blanke Hollanders, toch wel heeft geleerd om zwarte mensen niet meer te vergelijken met zwarte Piet. Voortschrijdend inzicht noemen we dat. Ik kan het weten.

Ik plaatste dezelfde opmerking vorig jaar over een zwarte meneer in een Whats app groep en kreeg toen een lading kritiek over me heen van een paar mensen. Ik ben trouwens ook geen racist. Denk ik zelf. In eerste instantie wilde ik een column schrijven over #blacklivesmatter. Ik besloot al snel dat ik daar met alle discussies weinig aan toe te voegen had. Voortschrijdend inzicht.

Derksen kreeg van iets meer dan een paar mensen, onder aanvoering van moraalridder Arie Boomsma, het Nederlands elftal en zo ongeveer alle sponsors van het tv programma, veel hoon over zich heen.

Er trok nog net geen colonne richting zijn woonplaats Grolloo bewapend met pek en veren.

Die sponsors zijn natuurlijk alleen maar bezig met hun eigen imago. Als heel Nederland de actie van Derksen had gesteund, hadden dezelfde sponsors snel wat extra reclameblokken gekocht. Wat dat betreft hebben bedrijven over het algemeen geen eigen ruggengraat.

Als schijnheilige moraalridders een oudere man in een kroegpraatprogramma volledig met de grond gelijk maken op basis van een ietwat foute opmerking, wat Derksen zelf ook toe gaf, maak ik me zorgen om onze vrijheid van meningsuiting.

Voor je het weet, praat iedereen alleen nog maar in politiek correct Nederlands. Bang een mening te geven waarna je de moraalridders over je heen krijgt. Een paar dagen lang durfde bijna niemand in het openbaar een andere mening te geven over Derksen. Dus dat was het volgende onderwerp voor mijn column. Onze vrijheid van meningsuiting staat op de tocht!

Vervolgens kwam het dekselse voortschrijdend inzicht weer naar voren. Boomsma haastte zich al snel om te melden dat hij niet dacht dat Derksen een racist was en het programma van hem op de buis mocht blijven. Youp van t Hek brandde op zijn beurt Arie Boomsma weer af. En Genee. En sponsor Bavaria.

Wilfred Genee zat gisteren bij praatprogramma OP1. Een aantal kritische vragen van vooral Fidan Ekiz. Zo erg was die opmerking van Derksen toch niet? Had het kroegpraatprogramma wel zo nederig mee moeten gaan met de racismediscussie? Dat deden ze eerder toch ook niet?

Twitterend Nederland merkte dat de wind weer een andere kant op waaide. Massaal geklaag over de moralisten volgde. Ik las het met plezier.

Een dikke week verder komt nu langzaam zo ongeveer de volgende conclusie naar voren: Racisme is stom, is zeker nog aanwezig in de maatschappij en moet worden aangepakt, maar we moeten wel de nuance in de gaten blijven houden. Een foute opmerking dient niet meteen te leiden tot pek en veren.

Een prima conclusie vind ik eigenlijk. Weinig aan toe te voegen. Bedankt mensen! Zo heb ik dus niets meer om een column over te schrijven...

Schrijver: Bas Oosterlaken
29 jun. 2020


Geplaatst in de categorie: actualiteit

1,5 met 2 stemmen 52Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Marja Raadt
Datum:
1 jul. 2020
Email:
marjaraadthotmail.com
Zou het kunnen zijn dat de flauwe opmerking van Derksen de druppel was die de slechtgevulde emmer deed overlopen?

Al jaren maken de heren Derksen en Van der Gijp denigrerende opmerkingen over homo's, transgenders, Marokkaanse Nederlanders, vrouwen etc. die in de kroeg usance zijn maar volgens mij niet thuis horen op een publiek platform.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)