Inloggen
voeg je column toe

Columns

OUD WEER BIJNA NIEUW

Vanmorgen zag ik flitsen van een uitzending van het tv programma tegenlicht. Een of andere schrijver lichtte een boek van zichzelf toe aan een delegatie van de Tweede Kamer.
Ik kan alles hier gaan herhalen, door de hele uitzending alsnog helemaal te gaan bekijken, maar doe het niet om mezelf er niet aan te ergeren.
Maar het komt er op neer wat ik al wel vaker beweer, de oude verhoudingen komen met rasse schreden terug.
Oud wordt weer bijna als nieuw.

De superrijken die in Nederland een van de grootste belastingparadijzen ter wereld hebben gevonden. De Kaaiman eilanden en Maagden eilanden of weet ik hoe al die paradijsjes heten, hiermee vermoedelijk zelfs van de troon stotend, met hun hier te vestigen brievenbusfirma’s.

De beste man vertelde onder andere dat figuren als Bill Gates en Mark Zuckerberg een eigen foundation in het leven hebben geroepen en er miljoenen in hebben gestort. Ze doen dit liever dan het aan belasting te betalen, waar ze geen pluim voor krijgen. Via de foundation kunnen ze zelfs macht uitoefenen en bepalen waar geld wel of niet heen gaat en het is goed ter verzachting van hun ‘greedy’ imago.
In de reportage zag je een medewerker (toevallig een getinte medewerker?) van de internetwinkel Amazon vertellen dat hij ontslagen was, omdat hij de wantoestanden had aangekaart in het bedrijf. Ze werkten er zonder enige vorm van bescherming tegen het daar volop rondwarende coronavirus.
Ach begrijpelijk toch – ze moeten niet zeuren, gewoon je werk doen. Wees blij dat je werk hebt.

De oprichter van Amazon, moet de 38 miljard die de scheiding van z’n vrouw heeft gekost, toch ergens vandaan halen. Verdorie dat was toch wel een duur grapje. Zijn ex is vermoedelijk gelijk de rijkste vrouw ter wereld. Ze staat in ieder geval op de 22ste plek op de lijst van de Bloomberg Billionaires Index.
Dat is sneu voor die Amazonboss Jeff Bezos en dan heeft hij na kritiek van z’n medewerkers ook nog eens 10 milard gestort in een fonds voor bestrijding van de klimaatverandering. Vermoedelijk een zelf opgericht fonds. Terwijl er in zijn eigen bedrijf wat dat betreft niets wordt veranderd of verbeterd.

Ter geruststelling en verduidelijking en voordat u een spontane inzamelingsactie voor de man in het leven gaat roepen of een of ander fonds ter verlichting van zijn lijden opricht – hij is nog steeds de rijkste van allemaal.

Als ik zoiets lees, dan denk ik terug aan een boek als Bartje waar ook de totale afhankelijkheid van ‘Jan met de pet’ van de ‘Herenboeren’ normaal was en bij kritiek ontslag volgde en je daarna slechts alleen nog bij de kerk terecht kon, die hun barmhartigheid onder voorwaarden toonde, mede bepaald door de rijke boeren uit de buurt.
Hopelijk begint u nu ook in te zien, dat we weer langzaam in dezelfde situatie terecht komen. De uitzendkrachten en de zzp’ers zijn de landarbeiders van toen, die het in tijden van voorspoed misschien best wel goed hebben, maar bij mindere tijden de klos zijn. De huidige tijd wijst het overduidelijk uit.
Ach in de reportage zie ik nog een bijeenkomst van de vele Nederlandse rijken, die een veiling voor het goede doel, onder leiding van veilingmeester Jacques d’Ancona bijwonen. Te zien is hoe ze elkaar willen laten meebeleven in wat ze wel niet uitgeven voor het goede doel. Natuurlijk wel aftrekbaar bij de belasting.

Oud wordt weer bijna nieuw, hoeft echt niet altijd slecht te zijn. Ik las in de Volkskrant een artikel van een voormalig dierenarts(voor z’n eigen bestwil noem ik zijn naam maar niet) die als ingewijde de ins en outs vertelt over het boerenbedrijf aangaande de veeteelt. Niet zo fraai wat er met de dieren gebeurt en heel dapper van de man om dat zo voor het daglicht te brengen. Hij zegt dat niet minister Carola Schouten het welzijn van de dieren schaadt, maar dat dit al jarenlang de boeren zelf zijn.
Dapper, maar levensgevaarlijk om het hardop te zeggen, want ik acht die figuren van Farmers Defence Force tot gekke dingen in staat. Mogelijk dat het slechts bij ‘bedreigingen’ en ‘chanteren’ van de minister blijft. Natuurlijk stel ik het voor de duidelijkheid maar weer een beetje zwart wit En natuurlijk hebben de boeren een punt als ze zeggen dat zij ten opzichte van andere vervuilende sectoren onevenredig hard worden aangepakt en verneukt – een terecht punt. Maar hopelijk houdt de minister toch voet bij stuk. Nederland is te compact te klein voor grootschalige boerderijen en mesterijen. We moeten oppassen dat niet heel Nederland een reddeloos verloren Brabant wordt of een groot vervuilend industriegebied, zoals dat in westen het geval is.

Wat dat betreft zou terugkeer naar wat oud was, de kleinschaligheid, desnoods biologisch en flink gesubsidieerd een goede zaak zijn voor iedereen. Ook voor de boeren zelf, want echt hun meer komt toch nooit vol en het gaat ten koste van de medeburgers en de steeds verder verziekte grond door allerlei over ons landje gegooide ziekmakende chemische troep en stront.

Dat vroeger alles beter was is in sommige gevallen toch echt helemaal waar.

Schrijver: catrinus
25 juli 2020


Geplaatst in de categorie: overig

3.0 met 1 stemmen 189Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)