Inloggen
voeg je column toe

Columns

Het fanatieke sadisme van de turncoaches

De 64-jarige topturnsportcoach Gerrit Beltman heeft gebiecht in het Noord-Hollands Dagblad. Tijdens zijn coachcarrière heeft hij talloze jonge meisjes systematisch mishandeld, vernederd, afgebeuld, misbruikt, bespuugd, geslagen, uitgescholden, gekwetst en gekleineerd.

Het televisiejournaal haakte er op in en inmiddels is zijn bekentenis landelijk en internationaal nieuws. Waarom hij juist nu schoon schip wil maken, valt wellicht te verklaren uit de oplopende beschuldigingen van vele gedupeerden, die turnles van hem gekregen hebben. Overigens publiceerden zijn oud-leerlingen Stasja Köhler en Simone Heitinga in 2013 hun boek 'De onvrije oefening' bij uitgeverij De Geus. Stasja is op haar elfde bij Gerrit Beltman terecht gekomen om turnles te krijgen. Gerrits vrouw Marja is ook een trainster en Stasja ging op een gegeven moment bij Gerrit en Marja in huis wonen. Dat was in Alphen. Er waren nog twee jonge turnsters daar. Zo kon Gerrit hen continu controleren en op de huid zitten. Stasja zegt: 'We mochten niets, geen koekje, niet giechelen, alles wat leuk was werd afgekapt!'
Gerrit sleepte de jonge meisjes aan de paardenstaart door de gymzaal, hij liet hen van de hoge brug en de evenwichtsbalk vallen, hij zette hen klem tegen de muur, hij bespuugde hen, hij ging op hen liggen en hij sloeg hen in het gezicht. Ze voelden zichzelf heel eenzaam en weerloos.

Deze satanische wreedheden gaan vandaag de dag nog steeds door, ondanks dat dit gruwelijke kindermisbruik in de openbaarheid is beland. Er zit een hele sportbusiness aan deze misbruikschandalen vast en die deugt ook voor geen millimeter. De opzwepende prestatiedrang en het kweken van winnaarsmentaliteiten is misdadig. Het gaat namelijk gepaard met een walgelijke vorm van sadisme, die zoveel mogelijk in het verborgene plaats vindt. Deze kinderslavernij gebeurt niet alleen in turnzalen, maar overal, waar gestoorde ouderen met machtswellust onschuldige kinderen mishandelen. Bedenk dat de ouders van die jonge turnsters niet in de turnzalen mochten/mogen komen, zodat die tirannen vrij spel hebben en niemand hen kan corrigeren.

Bij Margriet van der Linden vertelde Verona van de Leur, dat de handelingen en de uitstralingen van de turncoach en zijn gelijkgestemden puur sektarisch waren. De jonge slachtoffers werden/worden gebrainwasht en gechanteerd. Ze mochten absoluut niets tegen hun ouders zeggen en hen verraden. Anders werden ze gestraft en extra mishandeld. Het doet mij ook denken aan de verhouding, die een loverboy/souteneur met zijn gevangen prostituee heeft.

Stasja Köhler en Simone Heitinga concluderen: 'Het ging om jarenlange vrijheidsberoving, dwang, fysieke mishandeling, manipulatie, indoctrinatie, het ontnemen van de persoonlijkheid en de mensenrechten, de onthouding van de ouderliefde en de belemmering van de geestelijke en persoonlijke ontwikkeling en groei.' Huilen werd niet getolereerd en getroost worden mocht niet van de knettergekke Gerrit. Stasja onderging een heupoperatie in het ziekenhuis en Gerrit laat haar als een baksteen vallen. Hij noemde haar een slet, omdat ze zichzelf opmaakte en zij jongens op bezoek liet komen. Hij zei: 'Je bent 13 jaar, maar je ziet eruit alsof je je nu al wilt laten platneuken!'.
Haar moeder riep hem op het matje. Het ging hem allemaal niet om haar, maar om zijn eigen eer en zaligheid. Zijn vervloekte ego wilde alleen maar zoveel mogelijk medailles naar binnen slepen, waarbij hij de turnsters genadeloos en gewetenloos misbruikte en als dobbelstenen inzette. Zijn psychische vernederingen gingen heel ver. Zijn martelpraktijken gingen alle denkbare kanten op. Dat hij hiermee het drama van zijn eigen verschrikkelijke kindertraumatijd herhaalde, kwam niet in hem op. Zij die zoiets onbewust doen, zijn de gevaarlijksten.

Na haar 21-ste is de band van Stasja met haar moeder gelukkig heel erg versterkt, totdat haar moeder drie jaar later overleed. Stasja heeft Gerrit gezegd, hoe erg het is dat hij de relatie met haar ouders zo verslechterd heeft en dat zij hen nu kwijt is. Die pijn heeft Gerrit op zijn geweten en kan bijna niet meer verzacht worden. Toch stijgen de goddelijke helingsmethoden ver boven deze afgedwongen tragedie uit. De beul mag dan geen warme band met zijn slachtoffers voelen, ooit zal hij oog in oog met zijn ware zelf en zijn verdrongen emoties/kindertrauma's komen te staan. Niemand ontkomt de dans van de Waarheid en de Gerechtigheid. Juist zij, die denken al hun voor anderen hoogst schadelijke handelen te kunnen goed praten en bewieroken, niet. De mens ziet wat voor ogen is, maar God ziet het hart aan, luidt een wijze spreuk. Dat Gerrit Stasja uitschold voor slet, wanneer haar haar los zat, is natuurlijk een typisch kenmerk van een psychopathische waanzinnige, een schizofrene in zichzelf gekeerde, stoïcijnse bunkerschutter. En de totaal gemene projectie van een eigen psychisch mankement en hatelijk-kerkistisch vooroordeel, die hij genetisch en 'opvoedkundig' heeft meegekregen van zijn (voor)ouders. Gerrit lijst van verdere slachtoffers telt o.a.: Suzanne Harmer, Gabriëlle Wammes, Renske Endel, Danila Koster, Stephanie Tijmes en Loes Linders.

De ex-topturnster Aagje Vanwalleghem zegt dat het mentale en fysieke misbruik in de gymnastiek niet na de openhartigheid van Gerrit Beltman is gestopt. Gerrit was ook haar coach. Zo gaf hij eens een agressieve stoot tegen de muur, vlak naast haar, toen ze 14 jaar was. Ze zegt: 'Topsport is heel hard, maar als je jarenlang van je trainer hoort, dat je te dik bent, of te dom bent, dan ga je dat geloven. Er lopen nu nog zoveel Gerritjes in de turnzalen rond!'
Gerrit was de hoofdcoach van Gymfed, de Belgische turnfederatie. Hij moest in 2008 opstappen. Hij dacht met slaan, schelden, kwetsen en kleineren een topsportmentaliteit te kweken. Hij deed dat om medailles te winnen, zegt hij. Hij werkte ook met Renske Endel, de vicewereldkampioene van 2001. Hij wilde per se winnen, ten koste van álles.

Dat deze sportmisstanden een wereldwijd probleem zijn, mag duidelijk zijn. De Engelse turnsters zeggen: 'We werden geslagen, uitgehongerd, beledigd en opgesloten!' Ze moesten doortrainen bij blessures en soms bij breuken, met als gevolg: eetstoornissen en depressies.
Lisa Mason moest net zo lang aan toestellen hangen tot haar handen open scheurden en bloedden. Ze werd soms in de kleedkamer opgesloten en ze gaven haar pijnstillende injecties om maar door te trainen. Eens moest ze aan een wedstrijd meedoen, met een scheenbeenbreuk.
Catherine Lyons werd als 7-jarige in een kast opgesloten en met stokjes mishandeld. Haar coach bezorgde haar blauwe plekken en ze kreeg een posttraumatische stressstoornis. Jane Allen van de British Gymnastics zegt dat veel turnsters zich blijkbaar niet veilig genoeg voelen om de misstanden hogerop aan te kaarten. In 2017 werd de Amerikaanse teamarts in het turnen, Larry Nassar, tot 175 jaar gevangenisstraf veroordeeld, vanwege seksueel misbruik van honderden, veelal minderjarige turnsters. Ook 11- en 12-jarigen. Hij zit in de gevangenis Coleman in Florida.
Gerrit was ook turncoach in Canada en nu is hij turncoach in Singapore.

De NOC*NSF technisch directeur Maurits Hendriks wil misdadige coaches zoals Gerrit Beltman uit de turnsport weren en ontslaan. Hij zegt er korte metten mee te willen maken. Ik ben reuze benieuwd in hoeverre hij de daad bij het woord gaat voegen, want wie gaat ze allemaal opsporen en wie gaat ze daadwerkelijk ontslaan? Die topsport is op zich natuurlijk een criminele business, die tot walgelijke vormen van machtsmisbruik leidt. Het nazisme had niet voor niets de sport hoog in het vaandel staan. Sport en übermenschgedachten gaan hand in hand. Ook met de verheerlijking van de perfecte mens en het zinloos streven daarna. Iedereen die daarvan afwijkt en niet het hoogste ideaal kan bereiken, telt niet meer mee en wordt keihard en genadeloos bij het afval gezet.

Er is nog een naam boven water komen drijven, de turncoach Vincent Wevers heeft ook het één en ander op zijn kerfstok als het om geestelijke en fysieke mishandeling van zijn jeugdige leerlingen gaat. De oud-turnster Joy Goedkoop werd door hem geslagen en geschopt. De oud-turnster Ayla Wibbrink moest zijn vernederingen en scheldpartijen ondergaan. Ayla trainde ook bij Beltman. Ze zegt: 'Wevers was slinkser dan Beltman!'. En de oud-turnster Wyomi Masela werd mentaal mishandeld door Vincent Wevers. Ze was dan ook heel erg bang voor hem. Vele misdadige turncoaches zullen waarschijnlijk onder de radar blijven. Er is vanuit hun autoritaire machtsposities veel schade aangericht, waarvan een groot deel onherstelbaar zal blijven, ook omdat er blijkbaar een zwijgcultuur bij de slachtoffers heerst. Of verdringing en verdraaiing en recht praten wat krom is. En dan hebben we het nog niet eens over de seksuele intimidaties en mishandelingen gehad, die door die valse turncoaches en andere sportcoaches gepleegd zijn. Blijkbaar rust daar een nog groter taboe op, maar reken maar dat daar een heleboel van in de doofpot is beland. En nu de coaches gealarmeerd zijn, zullen ze er alles aan doen om hun sporen te wissen en hun slachtoffers indien nodig nogmaals intimideren om maar vooral te blijven zwijgen. Voor sommige slachtoffers, met name zij die nu nog worden misbruikt, kan deze openbaring wel eens extra averechts gaan werken, vrees ik.

Manon Crijns, de plaatsvervangend directeur van de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie (KNGU) is van plan om de misdadige coaches hun licenties af te nemen. De hogere bazen in de sportwereld kunnen natuurlijk moeilijk iets anders zeggen, maar of ze er ook daadwerkelijk mee aan de slag gaan, blijft vooralsnog een groot vraagteken. Ik vrees van niet, de traagheid, de hypocrisie en de laksheid van de mens in het algemeen kennende. In ieder geval ga ik in de toekomst met heel andere ogen naar die uitstekende en sierlijke turnsters op de Olympische Spelen kijken.

Schrijver: Joanan Rutgers
25 juli 2020


Geplaatst in de categorie: sport

4.5 met 4 stemmen 88Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
catrinus
Datum:
27 juli 2020
Topsport vooral op individueel gebied is vaak iets wat door metaal zieke mensen wordt beoefend - zie o.a vele gestoorde wielrenners. Het kwalijke bij vooral zoiets als turnen is dat die kinderen op een kwetsbare leeftijd zo worden geïndoctrineerd dat ze geen kant op kunnen. Ook mede schuld van hun ouders. Wie laat zijn kind nu intrekken bij een trainer? Dan is er iets mis bij zo iemand. Trouwens vorig jaar of misschien al iets langer geleden, was er een schokkend reportage op tv over hoe men in de turnwereld omging met kinderen. Je zag kleine jochies janken van en uit pure ellende. Totaal geen greintje plezier. Ik heb de reportage niet eens uitgezien - te schokkend. Kortom sport is leuk zolang het uit eigen wil bedreven wordt. Topsport is doodziek, vooral in de turnwereld. Het is toch bijna onmenselijk wat ze moeten presteren. Iedereen kan dat zien en constateren bij een doorsnee kampioenschap.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)