Inloggen
voeg je column toe

Columns

Spaanse balling

Er was eens een koning, van een mooi zonnig land, met sangria, stierengevechten en beroemde voetbalclubs. Geografen noemen het ook wel Hispania ofwel het Iberisch Schiereiland. De koning, een opvallend grote lange man, heette Juan Carlos. Hij werd niet meteen koning, want hij had de pech dat een enge dictator, Francesco Franco, aanvankelijk bepaalde wat het beste was.

Pas nadat hij alle toelatingsexamens bij de aftakelende alleenheerser had gedaan, werd ‘Franco’s kroonprins’ goed genoeg bevonden voor bestijging van de troon. De jaren zeventig vorderden, Spanje moderniseerde en Juan Carlos trouwde met Sophie, dochter van de verbannen koning Paul van Griekenland. Toen er in het parlementsgebouw door mallotige coupplegers in het plafond werd geschoten, maakte de debuterende koning indruk met zijn dappere toespraak tot het volk.

Horden Britse pensionado’s ontdekten de costa’s, om er te overwinteren. Het toerisme bloeide op. Jonge landgenoten gingen er uit hun bol, aten snacks bij ‘Fred Kroket’ of waanden zich in het vertrouwde Kantonese specialiteitenrestaurant van ‘Kees de Chinees’. Onze Johan Cruijff schreef ‘En Un Momento Dado’, zijn voetbalfilosofie met meesterlijke dubbele betekenis. En een van de beste moderne auteurs, Cees Nootenboom, maakte prachtige reisverslagen over Spanje zoals Omweg naar Santiago.

Zoon Felipe, nog aanmerkelijk langer dan zijn vader, trouwde met nieuwslezeres Letizia Ortiz, een soort Annechien Steenhuizen. Dat was veel te min voor Sophie, bij erfrecht nog altijd titelhoudster van de voormalige vorstenhuizen van Denemarken en Griekenland. De haat en nijd is duidelijk te zien als een enkele keer voor fotografen moet worden geposeerd, in jachtpaleis Zarzuela.

Er werd allang gefluisterd dat Juan Carlos voorbereidingen trof om zich definitief, met z’n favoriete Duitse minnares, in de Dominicaanse Republiek, Portugal of Saoedi-Arabië te vestigen, terwijl Sophie bij haar kleinkinderen wil zijn. Inmiddels zou de verguisde ex-koning, in een onopvallende auto, de Portugese grens zijn gepasseerd, op weg naar een zomerverblijf bij Coimbra. Zijn persverklaring kon niet korter: ik verlaat mijn land.

Er was eens een balling, zo eindigt dit onplezierige sprookje. Een oude stoute man, op de loop voor paparazzi, voor alles en iedereen. Misschien leeft hij ‘lang en gelukkig’, de zondaar uit Madrid.

Schrijver: Ton Mantoua
6 aug. 2020


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4,4 met 5 stemmen 80Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
10 aug. 2020
Dat jij koningin Letizia Ortiz Rocasolano 'een soort Annechien Steenhuizen' noemt, vind ik superkomisch!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)