Inloggen
voeg je column toe

Columns

Politieke muppets

D66-kamerlid Sjoerdsma had een vraag aan de minister: klopt het dat de Amerikaanse ambassade in Den Haag een party-bijeenkomst had belegd voor grootindustriëlen en vermogende ondernemers met handelsbevordering als onderwerp? Hij baseerde zich op een artikel in opinieweekblad De Groene Amsterdammer, waarin werd beschreven dat er fondsenwerving voor Forum voor Democratie zou hebben plaatsgevonden. Sjoerdsma: ‘if it walks like a duck, if it sounds like a duck, and if it looks like a duck, it almost certainly is a duck’.

Mevrouw Kaag had het verhaal gelezen, beloofde het te zullen toetsen aan de bepalingen van het verdrag van Wenen (van zestig jaar geleden) en te zullen dubbelchecken zodra ambassadeur Pete Hoekstra uit het buitenland is teruggekeerd. Thierry Baudet greep de interruptiemicrofoon: ‘En wat vindt de minister van het geschenk van de ambassadeur van Canada, een penthouse in Scheveningen, aan partijgenoot Pechtold, in ruil voor een voordelig handelsakkoord tussen beide landen?’. Iedereen adviseert om altijd voorzichtig te zijn met hele oude koeien uit de sloot halen, maar daaraan hebben de muppets Baudet & Hiddema lak.

Voorzitter Arib: ‘nee, dit valt buiten de orde’. Baudet was het oneens met die terechtwijzing: ‘Maar dit is echt gebeurd, mevrouw’. Kamerleden hebben in zo’n conflictsituatie twee mogelijkheden, een persoonijk feit of een ‘let’s agree to disagree’ laten registreren. Dat wordt dan niet opgenomen in de handelingen.

Iets van persoonlijke aard zeggen houdt het risico in dat je de kous over de kop krijgt en een zinsnede controversieel laten verklaren is een impopulaire maatregel. Er komt een heleboel rompslomp aan te pas. Dit keer moest collega Azarkan het ontgelden. Baudet: ‘hij vroeg me zojuist nog of ik Pete Hoekstra’s telefoonnummer voor hem had. Want Denk wil ook wat aan haar handelsbetrekkingen verbeteren. Haha, die Azarkan, een echt jokkebrokje...

Intussen wekte Sigrid Kaag verbazing met haar wederwoord. Vanwaar haar liefdesverklaring richting de 90-jarige Hongaars-Amerikaanse filantroop George Soros? Misschien heeft die zich ook al ergens ingekocht.

En zo werpen de verkiezingen van maart hun schaduwen nu al vooruit. De Tweede Kamer zal een enorme metamorfose ondergaan, zonder Pia Dijkstra, zonder Ronald van Raak, zonder Joël Voordewind.

Schrijver: Ton Mantoua
24 sep. 2020


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4,0 met 1 stemmen 112Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)